Ekstra Bladet

Her er der mest at spare

-

Selvom priserne på benzin er begyndt at dale igen, efter de var skyhøje i en længere periode, er det endnu her den største besparelse kan opnås.

– Det er stadig benzinbile­r, der har størst gevinst af at sænke hastighede­n, men elpriserne er også steget, og det har altså stor betydning for rækkevidde­n i en elbil, om man kører 130 eller 110 km/t på motorvejen. De fleste elbilister har sikkert lagt mærke til, at de kan køre længere med et jævnt og stabilt tempo, eller at de bliver foreslået at køre af motorvejen, hvis de indstiller GPS’en til at vælge den billigste rute, siger Niels Moltved.

Men hvor meget er der egentlig at spare? Ifølge FDM kan en forøgelse af hastighede­n fra 110 til 130 km/t i en ganske almindelig fossilbil godt øge forbruget af brændstof med 20 procent, og samme tal gør sig gældende i Vejdirekto­ratets tommelfing­erregel. Lad os tage et eksempel. Kører man en tur på 200 kilometer på motorvej i en bil, der går 15 km/ l, hvor man vælger at køre 110 km/t, bruger man 13,3 liter benzin. Kører man samme tur i samme bil, men øger farten til 130 km/t, vil forbruget øges med 20 procent til 12 km/ l. Dermed bruger bilen 16,7 liter benzin, hvilket til en benzinpris på 15 kr. pr. liter svarer til, at man sparer 51 kr. i brændstofu­dgifter på turen. Samtidig skal man dog leve med, at man er kommet næsten 20 minutter senere frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark