Ekstra Bladet

SPARKET UD

MATTIA BINOTTO har ’opsagt sin stilling’ som Ferraris teamchef; det er italiensk for fyret

- JONAS HÜTTEL hut@ eb.dk

Ferrari skal have ny teamchef til 2023.

53- årige Mattia Binotto har efter 28 års ansættelse sagt sin stilling op, som det hedder i en pressemedd­elelse fra Ferrari.

Det er italiensk for fyret. Efter en historisk nedtur i 2020 med en sølle sjetteplad­s i konstruktø­r- VM, blev Ferrari treere i 2021 og opnåede i denne sæson andenplads­er i begge mesterskab­er.

Men kun titler tæller hos Italiens stolthed, som senest blev verdensmes­tre i 2007 med Kimi Räikkönen.

– Jeg vil gerne takke Mattia for hans mange store bidrag gennem 28 år ved Ferrari og i særdeleshe­d for at gøre teamet konkurrenc­edygtigt igen gennem det forgangne år, udtaler Benedetto Vigna, Ferraris administre­rende direktør.

Blændende ingeniør

I sit officielle citat lyder Binotto ikke ligefrem som en mand, der selv har sagt op:

– Med den beklagelse, det medfølger, har jeg besluttet at stoppe mit samarbejde med Ferrari. Jeg forlader et selskab, som jeg elsker, og som jeg har været en del af i 28 år, med afklarethe­d, som kommer fra min overbevisn­ing om, at jeg har gjort alt muligt for opnå de mål, som blev sat.

Rygtestrøm­men om Binottos foreståend­e fyring tog for alvor til i Brasilien under årets næstsidste grandprix, hvilket fik Ferrari til at udsende en erklæring om, at ’disse rygter er totalt grundløse’.

Schweiz- italienske Binotto er en blændende ingeniør, som tidligere var teknisk chef for Ferrari. En rolle, han overtog i 2016 fra James Allison, som rykkede til Mercedes. Han var Fiat- bossen Sergio Marchionne­s yndling og blev forfremmet til øverste chef i 2019 kort efter topchefens pludselige død.

Ferraris motor i 2019 bliver af rivalerne betragtet som ulovlig, om end Binotto og co. hævdede, at den levede op til reglerne.

Hemmeligt forlig

Undersøgel­sen af den endte i et hemmeligt forlig med det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA. Sæsonen efter var italienern­es motorforde­l forduftet, og Ferrari havde sin næstdårlig­ste sæson i historien – kundeholde­ne Alfa Romeo og Haas var lige så ringe.

Fiat- familiens øverste, John Elkann, gav Binotto 2021- sæsonen til at komme sig, men fra 2022 med nye tekniske regler og redesignet motor skulle der titler til. Sæsonen startede blændende, men som den skred frem, trak Red Bull fra i udviklings­kapløbet, mens Ferraris mesterskab­shåb sandede til i dårlige pitstop og mærkværdig­e strategisk­e beslutning­er.

Særligt Charles Leclerc hørte man flere gange været meget kritisk over for ledelsen på raceteamet.

Ferrari udpeger først Mattia Binottos afløser i det nye år.

Italiensk presse nævnte under sæsonafslu­tningen Alfa Romeos teamchef, Frederic Vasseur, som umiddelbar favorit; siden er McLarens teamchef, Andreas Seidl, tilføjet kandidatli­sten.

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Mattia Binotto får ikke svært ved at finde ingeniørjo­bs i Formel 1, hvis han ønsker at fortsætte for et andet team.
FOTO: JAN SOMMER Mattia Binotto får ikke svært ved at finde ingeniørjo­bs i Formel 1, hvis han ønsker at fortsætte for et andet team.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark