Ekstra Bladet

VM- løgnen om de døde

Mørketal

-

Spørgsmål om antallet af døde og om dødsårsage­r har Qatar afvist at svare på i mange år

I KRIG er sandheden det første offer. Det samme gør sig gældende omkring VM i Qatar, som har krævet tusinder af ofre. På grund af modstand fra styret kommer vi aldrig tæt på sandheden om de døde migrantarb­ejdere.

Men nu har vi dog fået afdækket en del af løgnen. FIFA og chefen for Qatars VMkomité, Hassan Al- Thawadi, har til bevidstløs­hed hævdet, at ’ kun’ tre migrantarb­ejdere er døde på selve stadionbyg­gerierne, og at ’ kun’ i alt 37 med relation til stadionbyg­gerierne er døde.

I ET interview med en engelsk tv- station siger Hassan Al- Thawadi nu, at mellem 400 og 500 er døde i forbindels­e med byggeriern­e. Han kender ikke det nøjagtige tal, men alligevel siger han patetisk, at et dødsfald er et for meget.

Det sagde han også, da Ekstra Bladet i oktober sidste år besøgte ham på hans kontor i Al Bidda Tower i Doha, hvorfra han har udsigt til flere af de otte VM- stadioner.

– Mit problem med at tale om antal af døde er, at det gør mig meget utilpas. Ethvert dødsfald er et mistet liv. Det er et tab af en far eller en mor, en bror eller en søster. Det gør mig virkelig utilpas, sagde han dengang og lagde hånden på hjertet.

HAN HAR dog skjult de reelle tal, og det samme har myndighede­rne i Qatar. Vi ved heller ikke, hvordan han definerer de 400 til 500. Er de døde på selve stadionbyg­geriet? Er de døde, mens de lagde asfalt i over 40 graders varme, eller er de døde i køjen efter at have arbejdet i alt for mange timer i den voldsomme hede?

Da Al- Thawadi og hans folk i VM- komitéen så, at hans udtalelser gik verden rundt, rykkede de i går eftermidda­g ud med en præciserin­g. Nu var de over 400 dødsfald spredt ud over hele Qatar og fordelt på forskellig­e brancher. Det er en sang, vi har hørt før. Altså mere uklarhed.

Spørgsmål om antallet af døde og om dødsårsage­r har Qatar afvist at svare på i mange år. Blandt andet derfor florerer der mange forskellig­e tal omkring døde migrantarb­ejdere i Qatar, siden landet i december 2010 fik tildelt årets slutrunde.

VI VED,

at den engelske avis The Guardian har talt sig frem til, at 6751 migrantarb­ejdere fra en håndfuld lande, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Indien og Sri Lanka, er døde i Qatar siden december 2010. Her er der ikke kun tale om VM- byggerier, men byggerier generelt. Det er blandt andet metro, lufthavn, motorveje, hoteller og boligkompl­ekser. Alt sammen byggerier, som er nødvendige, for at den lille ørkenstat kan huse verdens største sportsbegi­venhed. Der er dog migrantarb­ejdere fra indtil flere håndfulde lande, som ikke er regnet med. For eksempel fra de afrikanske lande. Et andet tal, som blandt andet Amnesty Internatio­nal har citeret, er, at 15.021 ikkeqatare­r er døde i Qatar mellem 2010 og 2019. Igen ved vi ikke noget om omstændigh­ederne eller om dødsårsage­rne.

VM BLIVER spillet på de dødes grave. Derom hersker der ingen tvivl. Men den fulde sandhed om døden i Qatar får vi aldrig.

Et andet emne, som Hassan Al- Thawadi ikke brød sig om at diskutere, da Ekstra Bladet besøgte ham sidste år, var, hvorvidt Qatar er en fodboldnat­ion. Det fastholdt han, at landet er, men VM har vist noget andet.

De 1500 ultras iklædt hjemmehold­ets trøjer, som står bag det ene mål ved Qatars kampe, er fra Libanon, Egypten og Syrien. De er købte fans til lejlighede­n. Ved åbningskam­pen mod Senegal havde halvdelen af Qatars fans forladt Al Bayt Stadium allerede tidligt i anden halvleg. Qatar var bagud, og så smuttede qatarerne. Det er ikke en VM- værtsnatio­n værdigt.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Omkring to millioner migrantarb­ejdere har siden 2010 gjort Qatar klar til at huse VM.
FOTO: LARS POULSEN Omkring to millioner migrantarb­ejdere har siden 2010 gjort Qatar klar til at huse VM.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark