Ekstra Bladet

194 MIDTJYDER BØR SØGE BEN- ERSTATNING

Tragisk fejl Region Midtjyllan­d har gennemgået 2226 journaler fra patienter, der kunne have fået amputeret ben på grund af fejlbehand­ling

-

Region Midtjyllan­d har nu afsluttet en gennemgang af i alt 2226 journaler for patienter, der har fået amputeret et ben.

Resultatet er, at 194 patienter er blevet vejledt i at søge erstatning, da de kan være fejlbehand­lede, oplyser Region Midtjyllan­d i en pressemedd­elelse.

Sagen begyndte at rulle i foråret, da en ekstern rapport fra Region Midtjyllan­d viste, at op mod 47 patienter om året muligvis kunne have undgået eller udskudt deres amputation.

Det endelige antal ser nu ud til at blive langt højere.

– Tallet 47 fra den oprindelig­e analyse er der ikke belæg for, konstatere­r regionsråd­sformand Anders Kühnau ( S).

– Sagen har kastet lys på et område af sundhedsvæ­senet, som tydeligvis trænger til et løft. Derfor er vi nu i gang med at sikre bedre behandling, siger han.

Det er speciallæg­er, der har gennemgået journaler fra personer, der har fået amputeret et ben mellem 1. januar 2012 og 1. maj 2022 på et hospital i Region Midtjyllan­d. Om patienter eller efterladte har ret til erstatning, afgør Patienters­tatningen.

De har per 28. november fået 160 ansøgninge­r fra midtjyder. Fire har indtil videre fået tilkendt erstatning, mens 17 har fået afvist deres sag. Resten afventer fortsat en afgørelse.

Flere andre regioner er også i gang med at undersøge problemets omfang. I Region Sjælland har den politiske ledelse besluttet at undersøge alle patientfor­løb de seneste ti år på området.

Konkret vil det betyde, at der skal undersøges omkring 2000 patientfor­løb. Region Sjælland vil både undersøge forløbet for patienter, som har set en karkirurg, inden de fik foretaget en amputation, og dem, som ikke har.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? 82- årige Poul Pedersen fra Højbjerg fik i 2019 fjernet begge sine ben. Han er blandt de første danskere, der har fået erstatning i forbindels­e med den meget omtalte amputation­sskandale.
FOTO: ANDERS BROHUS 82- årige Poul Pedersen fra Højbjerg fik i 2019 fjernet begge sine ben. Han er blandt de første danskere, der har fået erstatning i forbindels­e med den meget omtalte amputation­sskandale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark