Ekstra Bladet

’ Det var en voldtægt’

RETSSAG MOD TO FÆTRE: I går vidnede blandt andre søsteren til den kvinde, der angiveligt blev voldtaget af to mænd på Oslobåden tilbage i april

- KAMILLE JUL kiil@ eb.dk

– Jeg kan ikke huske præcis, hvad hun sagde, men jeg var i hvert fald ikke i tvivl om, at det var en voldtægt.

Sådan forklarede lillesøste­ren til den kvinde, som er offer i sagen om voldtægt på Oslobåden, i Københavns Byret. I går fortsatte retssagen mod to fætre, der er tiltalt for voldtægten tilbage i april.

De to søstre var draget med færgen med planer om en festlig tur, og om aftenen havde de drukket drinks og spillet spil med andre gæster.

Begyndte at græde

Men da søsteren dukkede op i deres kahyt dagen efter, var det en anden virkelighe­d, der ventede.

– Jeg spurgte, hvor hun havde været. Hun begyndte at græde, og så gik hun i bad. Det var hun i rigtig lang tid, så jeg endte med at gå i land alene.

De to var blevet væk fra hinanden natten forinden, da nøglekorte­t til deres kahyt ikke virkede, og den ene derfor var gået til receptione­n for hjælp.

Først senere fik de to snakket mere om, hvad der var foregået.

– Mens vi var i Oslo, sagde hun, at hun havde sagt nej flere gange. Hun sagde, hun bare gerne ville sove. Hun var dødked af det, hun var ødelagt, hun græd så meget, at jeg nærmest ikke kunne forstå, hvad hun sagde, forklarede søsteren, der i går havde sat sit lyse hår op med en hårklemme.

Hun forklarede ligeledes, hvordan hendes søster på sejlturen tilbage var bange for at skulle møde de to mænd på færgen igen, inden de nåede til København. Ved ankomst kørte hun søsteren direkte på Rigshospit­alet til en undersøgel­se, hvor voldtægten også blev anmeldt til politiet.

Samtykkelo­v

Anklageren startede i tirsdags retssagen med at ridse rammerne op for, hvad det er, der skal tages stilling til. Her spillede den nye samtykkelo­v en stor rolle.

– Tre overordned­e betingelse­r for at kunne blive dømt for voldtægt er først og fremmest, at samlejet skal have fundet sted. En af parterne skal ikke have givet samtykke, og gerningsma­nden skal have haft fornødent fortsæt til at voldtage personen. Altså skal han have indset, at den anden person ikke havde givet sit samtykke til sex, sagde hun.

Før 1. januar 2021 lød loven, at der var tale om voldtægt, hvis man tiltvang sig samleje ved vold eller trussel om vold eller ved anden ulovlig tvang. Eller hvis man tiltvang sig samleje med en person, der var ude af stand til at gøre modstand.

Nu lyder det altså, at der er tale om voldtægt, hvis man har samleje med en person, der ikke har givet samtykke. Strafferam­men er otte års fængsel.

Hun græd så meget, at jeg nærmest ikke kunne forstå, hvad hun sagde

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Oslobåden i København, hvor de involvered­e parter i sagen startede deres tur.
FOTO: JENS DRESLING Oslobåden i København, hvor de involvered­e parter i sagen startede deres tur.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? I går var anden dag i retssagen.
FOTO: JENS DRESLING I går var anden dag i retssagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark