Ekstra Bladet

RUSSERE RASER OVER PAVEN

KRIG I EUROPA: Pave Frans har udtalt sig om grusomhede­rne i Ukraine, og det er ikke faldet i god jord i Rusland, hvor pavens ord blandt andet betegnes som perverse

- THOR CARLSKOV tc@ eb.dk

Ruslands krig i Ukraine har også kastet et retorisk angreb på pave Frans af sig.

Paven leverede for godt en uge siden i det katolske magasin America en række Rusland- kritiske svar, hvor han tidligere har udtalt sig mere diplomatis­k om, at krigshandl­ingerne bør stoppes.

– Når jeg taler om Ukraine, taler jeg om et folk, som er martret. Når du har et martret folk, er der nogle, der piner dem, sagde pave Frans og fortsatte:

– Når jeg taler om Ukraine, taler jeg om grusomhed, for jeg har mange informatio­ner om den grusomhed, som tropper kommer med.

– Generelt er de mest grusomme måske dem, som er russere, men ikke af den russiske tradition, såsom tjetjenere, burjater ( mongolsk folkefærd i Sibirien, red.) og så videre. Den invaderend­e er med sikkerhed den russiske stat. Dette står meget klart, sagde paven.

Perversion

Det religiøse overhoved nævnte også katastrofe­n Holodomor, som han kaldte et ’ folkemord’. Det er 90 år siden, at Stalin tog livet af millioner af ukrainere ved at tømme deres kornkamre. Denne udlægning af historien anerkendes ikke af Rusland.

Det er dog især pavens bemærkning om tjetjenere og burjater, som mestendels er ikke- kristne, som er faldet en lang række russiske autoritete­r for brystet.

– Dette er ikke længere russofobi, det er perversion på et niveau, jeg ikke kendte til, siger talskvinde­n for det russiske udenrigsmi­nisterium, Maria Zakharova, ifølge Moscow Times.

Kadyrov svarer

Også den tjetjenske krigsherre Ramzan Kadyrov har ifølge mediet Meduza anklaget paven for at sluge vestlig propaganda.

– Det er skandaløst, at en religiøs figur i verdenskla­sse ikke ved, hvordan muslimer behandler fjenden, siger Kadyrov.

– Vi starter ikke et slag uden at komme med fredstilbu­d, ligesom også profeten Muhammed gjorde.

– Det har vi gjort siden starten på den særlig militære operation – formentlig dusinvis af gange.

– Og hvad angår tjetjenern­es behandling af krigsfange­r, om vi er grusomme eller ej, kan de ukrainske soldater, vi har taget til fange, selv fortælle, siger lederen af republikke­n, hvor 95 procent er muslimer.

Skarp pave

Paven nævnte ikke sin holdning til præsident Vladimir Putin, den øverste ansvarlige for invasionen.

– Hvorfor siger jeg ikke ( navnet, red.) Putin? Fordi det ikke er nødvendigt, sagde det katolske overhoved.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Den russiske præsident, Vladimir Putin, har tidligere mødtes med pave Frans. Det var i Vatikanet i 2013. Venskabet slut
FOTO: RITZAU SCANPIX Den russiske præsident, Vladimir Putin, har tidligere mødtes med pave Frans. Det var i Vatikanet i 2013. Venskabet slut

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark