Ekstra Bladet

De tre vigtigste trin: Kom ordentligt i gang

3De

-

I bogen ’ Vind over vanerne – Seks enkle trin til at slippe dårlige vaner og få et bedre liv’ lærer læseren gennem et program på seks trin blandt andet at erstatte en dårlige vane med nye fysiske handlinger. De tre vigtigste trin er ifølge terapeut Magnus Maimonide:

Du skal vælge den dårlige vane, som du allerhelst vil slippe

1Forstå vanen: At forstå er jo ikke nok til at nå i mål og få succes her i livet. Men forståelse kan for mange være en super essentiel brik i det større slut- mindårlige- vane- puslespil. Det er vigtigt at få en bedre forståelse for de bagvedligg­ende årsager til din dårlige vane.

Men hvad er en dårlig vane egentlig? Jo, en dårlig vane er grundlægge­nde noget, du gør, som du gerne vil holde op med at gøre. Simpelt sagt og, ja, væsentlig sværere at udføre. Men fortvivl ej. Dårlige vaner kan både svækkes og helt afsluttes, og nye gode vaner kan erstatte dem.

Har du flere dårlige vaner, så er mit råd til dig, at du skal vælge den dårlige vane, som du allerhelst vil slippe. Måske tænker du, at det vil være nemmere at starte med at slippe en ’ lille’ dårlig vane. Men jeg vil anbefale dig at tage fat på den dårlige vane, det er vigtigst for dig at slippe af med.

2Ny fysisk handling: En dårlig vane opstår af et behov. Du tjekker måske de sociale medier, når du har brug for en pause og ender med at bruge alt for lang tid på at scrolle rundt. En del af løsningen kan være at lægge telefonen væk og holde pause med noget andet end sociale medier. Du sætter altså noget andet i stedet for din dårlige vane. Så samtidig med at du vinder over vanen, vinder du noget nyt og bedre.

Det er kun din egen fantasi, der sætter grænsen, i forhold til hvilke typer handlinger du kan sætte i stedet for en dårlig vane. Viften er bred, og du skal nu selv finde ud af, hvad du vil sætte i stedet for din gamle dårlige vane. Det behøver ikke absolut at være en fysisk, handlingso­rienteret ny vane, men jeg vil helt klart anbefale dig at få det fysiske aspekt med.

vigtige delmål: Når man sætter sig nogle delmål, får man nogle ahaog succesople­velser og får mere motivation til at arbejde videre med at komme sin dårlige vane til livs. Når du sætter dig delmål, vil dit endelige resultat blive mere bæredygtig­t på den lange bane.

En kamikazeag­tig tilgang til at nå i mål holder nemlig sjældent i længden. Lad mig give dig et lidt karikeret eksempel på en kamikazeti­lgang til at nå i mål.

Du har en målsætning om at blive motionsløb­er. Du tilmelder dig straks Copenhagen Marathon og starter med løbetrænin­g et par uger før dit maraton.

Samtidig med at du vinder over vanen, vinder du noget nyt og bedre

En kamikazeag­tig tilgang til at nå i mål holder sjældent i længden

Du begynder at løbetræne med en lang distance fra dag et. Du får hurtigt en skade. Du giver op og kommer ikke i gang med at løbe igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark