Ekstra Bladet

Frisørens bedste råd

Katrine Søborg Nielsen giver konkrete tips til god pleje af manken – eksempelvi­s er det ikke nok at nøjes med én gang shampoo

- EMIL RÜTZOU redaktione­n@ eb.dk

Mange af os har efterhånde­n fanget, at det ikke er en god idé at vaske hår hver eneste dag.

Men vidste du så til gengæld, at du, når du endelig vasker hår, bør vaske det hele to gange?

Sådan lyder et af flere gode råd fra frisør Katrine Søborg Nielsen.

Usundt hår kan for det trænede øje ses på flere meters afstand, og det er ofte de samme fejl, folk begår, forklarer frisøren.

– Jeg plejer at sammenlign­e usundt hår med en grankogle.

– En grankogle, der er faldet af træet, er åben og ødelagt, mens en grankogle, der hænger på træet er lukket og sund, siger Katrine Søborg Nielsen.

Pas på i supermarke­det

Er du i tvivl om, hvorvidt du har usundt hår, er der flere ting, du kan kigge efter hjemme på badeværels­et.

– Hvis man kigger på spidserne af håret, kan man ret hurtigt identifice­re, om der er tale om usundt hår, fortæller Katrine Søborg Nielsen og fortsætter:

– Hvis hårspidser­ne er tørre og spaltede – hvilket det ofte er hos mange af dem, jeg klipper – så er det tegn på, at man skal ændre måden, man plejer sit hår på.

Nogle vælger shampoo ud fra duft, mens andre i højere grad skeler til indholdet. Er sidstnævnt­e til

fældet for dig, skal du være opmærksom, for mange af de shampooer, du kan få i de danske supermarke­der, kan skade håret, påpeger frisøren:

– Mange shampooer er ofte proppet med vand, og vand er ikke særlig godt for håret. Vores hår har en pHværdi på 4,5 til 5,5, og vand er på 7. Derfor risikerer man, at håret bliver helt åbent, og det skader håret.

– Hvis man skal kigge efter shampooer, som er gode for håret, skal man kigge efter dem, der indeholder et bestemt sulfat. Der findes mange sulfater, herunder kokossulfa­t, som er lavet af olier, og det er rigtig godt for håret.

– Men samtidig skal man være opmærksom på, at andre typer af sulfater kan udtørre hovedbunde­n, og det skal man gerne undgå, siger hun.

Moderne knold

Når man hver eneste dag arbejder med hår og hårpleje, ved man naturligvi­s en ting eller to om, hvad der er godt for håret. Og Katrine Søborg Nielsen deler heldigvis gerne ud af de gode råd:

– Det er meget, meget vigtigt, at man ikke vasker sit hår hver dag. Ligesom med sulfat renser man alle olier ud af hovedbunde­n, og så risikerer man, at håret bliver så tørt, at det knækker.

– Mit andet gode råd er, at man altså skal vaske sit hår to gange, når man så endelig vasker hår. Første gang man vasker det, vasker man sved, forurening,

Det er vigtigt, at man kommer produktern­e i, mens håret er vådt, for når det så tørrer, har det en beskyttend­e overflade

skidt og snavs ud af håret, mens det først er anden gang, at man rent faktisk rengør håret og hovedbunde­n, forklarer frisøren.

– Det tredje råd er, at man bruger de rigtige produkter i håret. Hvis man for eksempel ofte giver håret varme med en hårtørrer eller tager varme bade, tørrer man håret ud. Derfor findes der også masser af cremer og sprays, som modvirker varmeeffek­ten og den potentiell­e skade, det medfører, siger Katrine Søborg.

– Det er vigtigt, at man kommer produktern­e i, mens håret er vådt, for når det så tørrer, har det en beskyttend­e overflade.

– Mit yndlingsrå­d – som jeg også giver til mig selv – er, at man skal nyde, når man har lidt fedtet hår, for det er meget ’ in’ i øjeblikket at sætte håret op i en knold, når det er lidt fedtet.

 ?? PRIVATFOTO ?? VORES LIV Trænet
En profession­el – som frisøren Katrine Søborg Nielsen – kan spotte usundt hår på flere meters afstand.
PRIVATFOTO VORES LIV Trænet En profession­el – som frisøren Katrine Søborg Nielsen – kan spotte usundt hår på flere meters afstand.
 ?? MODELFOTO: COLOURBOX ?? Åbent hår og tørre hårspidser er tegn på, at håret ikke har det godt.
MODELFOTO: COLOURBOX Åbent hår og tørre hårspidser er tegn på, at håret ikke har det godt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark