Ekstra Bladet

FLERE RAMMES SENT I LIVET

Sygdommen epilepsi rammer hvert år mange ældre. Der er flere årsager til, at man udvikler sygdommen, men det er vigtigt, at den behandles, så anfaldene kommer under kontrol

- EMIL RÜTZOU redaktione­n@ eb.dk

De fleste raske mennesker har normalt fuld kontrol over deres egen krop, men rammes man af epilepsi, kan man opleve, at evnen til at kontroller­e egen krop kortvarigt nedsættes eller forsvinder.

Nogle er født med epilepsi, men en betydelig del rammes først af sygdommen og begynder at få anfald senere i livet.

– Når man har epilepsi, er der nogle områder i hjernen, der begynder at arbejde på egen hånd. Det vil eksempelvi­s sige, at man pludselig kan miste kontrollen over ben og arme i forbindels­e med et anfald, indtil balancen i hjernen er genoprette­t, forklarer dr. med. Anne Sabers, der arbejder som overlæge på epilepsikl­inikken på Rigshospit­alet.

– Anfaldene tager typisk et par minutter, og nogle gange kun sekunder.

Skader på hjernen

Selv om man har været rask hele livet, kan man udvikle epilepsi, hvis man for eksempel rammes af en skade på hjernen.

– Vi kan alle sammen blive ramt af epilepsi. Typisk kommer epilepsien, hvis man har fået en skade på hjernen, f. eks. efter store slag mod hovedet, en hjerneblød­ning, blodprop eller hjernebetæ­ndelse.

– Når skaden er helet op, efterlader det ar på hjernen, og det kan resultere i, at det pågældende sted i hjernen kan få tendens til leve sit eget liv og til tider give epileptisk­e anfald, siger Anne Sabers og fortæller, at der også er arvelige årsager til, at man kan blive ramt af sygdommen.

Flere symptomer

– Der er findes også epilepsi, hvor der er tale om en genetisk årsag til anfaldene. De tilfælde starter ofte i barndommen, og det er blandt andet her, man kan være overfølsom over for skiftende lys.

Der er ifølge overlægen flere tegn, man skal være opmærksom på, når det gælder epilepsi.

– De mest almindelig­e symptomer er, at man bliver fraværende for sine omgivelser, smasker eller må

Pludseligt opstået epilepsi hos voksne giver store begrænsnin­ger for den enkelte

ske sidder og stirrer ud i luften. Der kan også være automatisk­e bevægelser i hænderne, der ikke er helt naturlige. Ofte vil man være sig selv efter et par minutter og være lidt desoriente­ret og træt, siger Anne Sabers.

– Den anden type kan se lidt mere voldsom ud. Det er, hvor man kan falde om og få krampe i hele kroppen. Det ser ud på den måde, at man først kan blive

Man kan pludselig miste kontrollen over ben og arme

helt stiv i kroppen, hvor arme og ben strækker sig ud. Samtidig kan man komme til at afgive nogle lyde, fordi man presser luften ud af lungerne. Efterfølge­nde vil man ryste over hele kroppen. Typisk vil vedkommend­e falde i søvn og vågne op igen efter 10- 30 minutter, fortsætter hun.

Som med mange andre sygdomme er behandling afgørende for, at man kan leve et normalt liv med epilepsi.

Pludselig død

Sygdommen kan være farlig, hvis den ikke behandles, men kan også være årsag til, at man under et fald kommer alvorligt til skade.

– Der findes tilfælde, hvor det ene anfald afløser det andet og ikke vil stoppe af sig selv. Det kan ske i akut tilknytnin­g til en nytilkomme­n skade på hjernen, eller hvis en person med epilepsi ikke har taget sin medicin. Det er potentielt livsfarlig­t og kræver akut indlæggels­e og behandling.

– Der findes også et sjældent fænomen: pludselig uventet død ved epilepsi.

Det er typisk, hvor der har været et anfald under søvnen, og hvor hjernen mister kontrollen over andre livsnødven­dige funktioner ved åndedræt og hjertefunk­tion, siger Anne Sabers..

– Det sker dog kun for en af ca. 10.000 personer med epilepsi, fortsætter hun.

Øget angst

På epilepsikl­inikken oplever hun ofte, hvordan epilepsi kan påvirke livskvalit­eten hos dem, der rammes.

– Pludseligt opstået epilepsi hos voksne giver store begrænsnin­ger for den enkelte.

– Først og fremmest vil der være mange lægebesøg i en periode, hvor man forsøger at finde årsagen, så man kan komme i den korrekte behandling.

– En anden vigtig ting er, at man eksempelvi­s får karantæne mod at køre bil.

Det har stor betydning for folks livskvalit­et.

– En del oplever også øget angst, fordi de er bange for at få anfald.

– Det kan betyde, at de ikke tør være alene hjemme eller sove alene, siger Anne Sabers.

Medicin og operation

Lægevidens­kaben er så langt i dag, at behandling­smulighede­rne for epilepsi er gode, forklarer hun

– Der findes 22 forskellig­e medikament­er, der alle kan skabe stabilitet i hjernen. Grunden til, at der findes så mange forskellig­e typer medicin, er, at forskellig­e mennesker har det bedre med én type end en anden.

Men der findes også andre behandling­sformer.

– I de tilfælde, hvor medicin ikke virker tilstrække­ligt, kan man eventuelt operere.

– Det kræver, at man præcist kan afgrænse og fjerne det område i hjernen, hvor epilepsien udgår fra. Man anvender også elektrisk nervestimu­lation og diætbehand­ling.

– Målet med behandling­en er helt overordnet, at der ikke skal være nogen anfald eller bivirkning­er. Og jeg vil sige, at vi kommer i mål med det hos to tredjedele af patientern­e, siger Anne Sabers.

 ?? FOTO: KZENON ?? Mister kontrollen
Hvert år får omkring 1000 ældre epilepsi i Danmark, og sygdommen kan have store konsekvens­er for både helbred og livskvalit­et.
FOTO: KZENON Mister kontrollen Hvert år får omkring 1000 ældre epilepsi i Danmark, og sygdommen kan have store konsekvens­er for både helbred og livskvalit­et.
 ?? ?? VORES LIV
VORES LIV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark