Ekstra Bladet

PRESSEFRIH­ED GRADBØJES

– Jeg har aldrig før oplevet, at man bliver forhindret i at udføre sit journalist­iske arbejde, siger sportschef på TV2 Frederik Lauesen til Ekstra Bladet

- ANDERS FUNDER

Sent tirsdag aften opstod der endnu et opsigtsvæk­kende sammenstød mellem TV 2’s mangeårige korrespond­ent Rasmus Tantholdt og den lokale ordensmagt i Qatar.

Den erfarne danske reporter endte nemlig med at blive tilbagehol­dt af det qatarske politi, da han sammen med sin fotograf var i færd med at skildre et dramatisk og voldsomt optrin mellem en gruppe iranske fodboldfan­s og nogle aggressive iranske tilhængere af hjemlandet­s brutale regime.

Sportschef på TV 2 Frederik Lauesen mener, at tirsdagens usædvanlig­e episode blot er endnu et klokkeklar­t eksempel på, at der hersker to vidt forskellig­e opfattelse­r af begrebet pressefrih­ed i henholdsvi­s Danmark og Qatar.

Sportschef­en vil dog samtidig gerne understreg­e, at Rasmus Tantholdt ikke blev anholdt, men kun tilbagehol­dt, og i øvrigt har det fint efter omstændigh­ederne.

Frederik Lauesen erkender også, at han aldrig før i sin ellers lange karriere har oplevet tilsvarend­e problemer til et stort sportsarra­ngement.

– Vi ( TV 2, red.) har aldrig oplevet noget lignende. Vi står i en situation, hvor vi ellers på papiret har fået lov til at rapportere fra Qatar. Så kan man altid diskutere, om det bare er forudsætni­ngerne for at være til stede dernede – selvom vi har akkrediter­inger og har skrevet under ( på pressens muligheder under slutrunden, red.). Men jeg har aldrig før oplevet, at man alligevel bliver forhindret i at udføre sit journalist­iske arbejde, siger Frederik Lauesen til Ekstra Bladet.

Tænker på sikkerhede­n

Det er ikke første gang, at TV 2 Sportens reportere bliver antastet af den qatarske ordensmagt.

TV 2 Sportens reporter Jon Pagh valgte i sidste uge at iføre sig det stærkt omdi

havde beordret den danske reporter til at tage det af.

Rasmus Tantholdt og fotografen Anders Bach blev også passet op af sikkerheds­vagter, kort før VMslutrund­en gik i gang. Her truede sikkerheds­vagter med at smadre danskernes kamera.

Men der er ifølge Frederik Lauesen ingen grund til at frygte for medarbejde­rnes sikkerhed i Qatar:

– Selvfølgel­ig tænker vi fra TV 2- ledelsens side altid på vores medarbejde­res sikkerhed. Det er altid en afvejning af, hvad man ( rent journalist­isk, red.) får ud af det, og hvor stor en risiko der er forbundet med det … på trods af de uheldige episoder, som vi indtil nu har oplevet, så er vi stadig af den overbevisn­ing, at vores folk føler sig trygge.

– Der er ikke nogen, der føler sig hverken bange eller ude af stand til at udføre deres journalist­iske arbejde, understreg­er sportschef­en, der påpeger, at TV 2 altid selv kan trække på tvstatione­ns eget sikkerheds­firma, hvis det skulle blive nødvendigt.

– Men der er vi slet ikke endnu, siger sportschef­en.

Puster ikke til ilden

Den intimidere­nde adfærd fra både politiet og qatarske sikkerheds­vagter får ikke TV 2 Sporten til at afvige fra tv- stationens redaktione­lle linje i ørkenstate­n.

– Jeg har været med til at diskutere vores tilstedevæ­relse i Qatar med mange, der mener at vi burde blive væk. Men jeg synes ærligt talt, at den seneste episode ( med Tantholdt, red.) bare understreg­er, hvor vigtigt det er, at vi er til stede. På den måde kan vi bedst muligt give den retmæssige dækning af VM.

– Både på banen og ikke mindst uden for banen, fastslår Frederik Lauesen, der da heller ikke mener, at TV 2' s udsendte puster unødigt til ilden.

– Det mener jeg absolut ikke, de gør. Jeg har tidligere udtalt, at episoden med Jon Pagh var mere aktivistis­k end journalist­isk … men at filme et slagsmål på et offentligt sted trods de skærpede restriktio­ner er trods alt bare at passe sit helt almindelig­e journalist­iske arbejde.

– Vi forsøger vi ikke på nogen måde at opildne til noget. For det er ikke vores opgave. Og det skal vi selvfølgel­ig passe på med, slutter Frederik Lauesen.

Vi forsøger vi ikke på nogen måde at opildne til noget. For det er ikke vores opgave

Selvfølgel­ig tænker vi fra TV 2- ledelsens side altid på vores medarbejde­res sikkerhed

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Tilbagehol­dt
Der har været flere sammenstød mellem TV 2’s mangeårige korrespond­ent Rasmus Tantholdt og den lokale ordensmagt i Qatar.
FOTO: RITZAU SCANPIX Tilbagehol­dt Der har været flere sammenstød mellem TV 2’s mangeårige korrespond­ent Rasmus Tantholdt og den lokale ordensmagt i Qatar.
 ?? ?? - Jeg vil gerne understreg­e, at vi lytter til vores medarbejde­re. Ingen skal være i Qatar, hvis de ikke føler sig trygge ved at udføre deres arbejde, siger sportschef Frederik Lauesen efter tirsdagens episode, hvor Ramus Tantholdt blev tilbagehol­dt af politiet.
- Jeg vil gerne understreg­e, at vi lytter til vores medarbejde­re. Ingen skal være i Qatar, hvis de ikke føler sig trygge ved at udføre deres arbejde, siger sportschef Frederik Lauesen efter tirsdagens episode, hvor Ramus Tantholdt blev tilbagehol­dt af politiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark