Ekstra Bladet

NÅR FOLK FALDER OPAD

- Mads Kastrup

DET ER ET forbløffen­de syn. Folk, der befinder sig så højt på strå, at de mod al fornuft og rimelighed falder opad.

Henrik Studsgaard var hjemsendt som departemen­tschef for Miljøminis­teriet. På grund af sin rolle i minkskanda­len. Men nu har manden fået et direktørjo­b for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune.

Og så er alt tilgivet. Eller glemt.

MINKKOMMIS­SIONEN konkludere­de ellers, at departemen­tschefen ’ havde begået tjenestefo­rseelser af en sådan grovhed, at der var grundlag for at drage ham til ansvar.’

Det er der ikke længere, når Studsgaard ophører som departemen­tschef, siger reglerne.

DE FLESTE danskere vil have svært ved at se logikken. Tænk sig, hvis alle borgere kunne slippe for at stå til ansvar for grove forseelser på jobbet, hvis blot vi skifter arbejde. Det er intet under, at minkavlere erklærer sig foruretted­e i anledning af nyheden. Men resten af Danmark bør også være det.

Vi taler en klar krænkelse af retsfølels­en. Og tilmed set i et større perspektiv, når vi taler minksagen i det hele taget.

UD AF TI embedsfolk udpeget for stærkt kritisable roller i sagen af kommission­en er de ni nu gået mere eller mindre fri. Bortset fra nogle irettesætt­elser og uddelte advarsler. Inklusive til den øverste af alle, departemen­tschef i Statsminis­teriet, Barbara Bertelsen.

Henrik Studsgaard var endda departemen­tschef i det ministeriu­m, der havde hovedansva­ret for at sørge for lovhjemmel til aflivning af samtlige mink i Danmark. Under kommission­safhøringe­n oplyste han, at spørgsmåle­t ikke var ’ top of mind’ hos ham på det møde, hvor den lovstridig­e beslutning blev truffet.

DET VAR tillige Studsgaard, der modtog sms’er fra nævnte Barbara Bertelsen. Eksempelvi­s: ’ Hvornår kommuniker­er I ( og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)’, hvor han blev beordret til at tage skylden på sig.

UD AF DE TI embedsfolk resterer nu kun rigspoliti­chef Thorkild Fogde. Han kan se frem til en disciplinæ­rsag, som alle de forudgåend­e afgørelser på sær vis synes at have decimeret i alvor. Og det på trods af, at Fogde ifølge kommission­en kan drages ansvar for ’ medvirken til brud på sandhedspl­igten og legalitets­princippet i forbindels­e med opretholde­lsen af den grove vildlednin­g.’

MINKSAGEN LIGNER efterhånde­n en skandale, hvor konsekvens­en bliver omvendt proportion­al for gerningsmæ­ndene i forhold til sagens principiel­le uhyrlighed og omfang. Og hvor tillidssam­fundet Danmark kan være tilstødt et banesår.

Alle ved jo, det er mod al orden, når folk falder opad.

Vi taler en klar krænkelse af retsfølels­en

 ?? FOTO: JONATHAN DAMSLUND ?? Den hjemsendte departemen­tschef Henrik Studsgaard har fået et direktørjo­b for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune.
FOTO: JONATHAN DAMSLUND Den hjemsendte departemen­tschef Henrik Studsgaard har fået et direktørjo­b for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark