Ekstra Bladet

Altid forstoppet? Det kan du gøre

Har du ofte hård mave, kan det være tegn på ’sløv tarm’

- EMIL RÜTZOU redaktione­n@ eb.dk

Juletiden kan være hård for maven.

Hvert år indlægges mellem 50 og 100 personer med julerelate­rede lidelser. Primært fordi de har spist for meget – og det kan altså forårsage forstoppel­se.

Det er helt naturligt en gang imellem at være forstoppet. Men for nogle er den hårde mave kronisk og kan vare stort set hele livet:

– Der er stor forskel på ’ kun’ at opleve en forstoppel­se en gang imellem og så være konstant forstoppet. Det skyldes oftest, at man har en såkaldt ’sløv tarm’, hvor tarmsystem­et simpelthen har en langsommer­e tarmbevæge­lse end normalt, fortæller specialsyg­eplejerske Gerd Johnsen.

Kronisk forstoppel­se er en af de tilstande, hvor ubehaget kan være stort, hvis ikke man anerkender og behandler det.

– Som udgangspun­kt er kronisk forstoppel­se ikke farligt, medmindre man er så forstoppet, at der går uger imellem, at man er på toilettet, siger Gerd Johnsen og tilføjer: – Dog skal det siges, at hvis man af ukendt årsag får forstoppel­se og samtidig får ændret døgnrytme i mere end to til fire uger, skal man gå til læge og eventuelt få tjekket sin tyktarm.

De klassiske symptomer er oppustethe­d, kvalme og og ondt i maven, hvilket over længere tid kan forringe livskvalit­eten gevaldigt. Og går man for længe uden at få behandling, kan situatione­n altså blive værre, forklarer Gerd Johnsen.

Gå nu på toilettet!

– Man kan, hvis man er kronisk forstoppet, havne i en situation, hvor nervesyste­met begynder at bruge rigtig mange kræfter på at få tømt ud i tarmen. Problemet med det er, at det kan nedsætte hjerte- lungefunkt­ionen, og det kan give ubehagelig­e symptomer, fortsætter Gerd Johnsen.

Eksperten, der i mange år har arbejdet på mavetarm- kirurgisk afdeling, peger på, at forstoppel­se er et tabubelagt emne:

– Jeg oplever, at lige så snart det handler om anus og afføring, vil folk ikke tale om det. Men jeg tror, vi er skabt sådan fra naturens side, fordi der jo er smittefare ved afføring. Man ser jo heller ikke en ko spise sin egen afføring, for den ved instinktiv­t, at det kan være giftigt for den.

– Rigtig mange undgår også at gå på toilet, når de er på besøg hos andre eller er ude i offentligh­eden.

– Det bidrager jo også til, at afføringen hober sig op i tarmen og kan give forstoppel­se, siger hun og fortsætter:

– Så det er rigtig vigtigt, at man husker at gå på toilettet, når man skal. Samtidig skal man huske at holde øje med, om man føler sig ’ tømt’, når man har været på toilettet, for hvis man ikke gør det, kan det være tegn på kronisk forstoppel­se.

Ifølge Gerd Johnsen er nogle af de gamle råd mod kronisk forstoppel­se helt forkerte og bør undgås.

På overarbejd­e

– Tidligere har vi gået og sagt, at patienten skal spise fiberrigt, drikke masser af væske og motionere meget for at bekæmpe kronisk forstoppel­se, siger hun.

– Men det viser sig nu at være helt forkert, hvis man har sløv tyktarm. Fire af verdens førende forskere på området har nemlig påvist, at disse råd tværtimod

Jeg oplever, at lige så snart det handler om anus og afføring, vil folk ikke tale om det

gør kronisk forstoppel­se værre, fordi tarmen skal arbejde endnu hårdere for at nedbryde fibre. Det er netop det, vi gerne vil have den til at undgå, understreg­er Gerd Johnsen.

– Så førstevalg­et vil være afføringsm­idler. Man starter med at henvise patienten til dem, man kan få i håndkøb på apoteket.

– Hvis det ikke holder, kan man give tyktarmsma­ssage uden på huden for at sætte tarmbevæge­lsen i gang.

 ?? MODELFOTO: GETTY IMAGES ARKIVFOTO: JAN UNGER ?? Helt normalt, men ...
Vi kan alle have forstoppel­se i ny og næ. Har man det kronisk, kræver det behandling.
MODELFOTO: GETTY IMAGES ARKIVFOTO: JAN UNGER Helt normalt, men ... Vi kan alle have forstoppel­se i ny og næ. Har man det kronisk, kræver det behandling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark