Ekstra Bladet

Skal efterforsk­es

- JAN JENSEN, EKSTRA BLADET

Gianni Infantino har overrakt VMNÅR pokalen efter finalen 18. december i Doha, kan han begynde at forberede sig på en langt mere alvorlig affære.

I Schweiz er de to statsankla­gere, Hans Maurer og Ulrich Weder, ved at forberede en ny afhøring af FIFA- præsidente­n i en sag, som meget vel kan ende i en retssal.

Det vil i givet fald være et kæmpe slag for Infantino, der 16. marts forventes at blive genvalgt med akklamatio­n på FIFA’s kongres i Rwanda. Han her ingen modkandida­ter, så på den led er hans job ikke i fare, men det kan en retssag ændre på.

bliver efterforsk­et for GIANNI INFANTINO en række hemmelige møder med landets tidligere statsankla­ger, men også for en privat jetflyvnin­g i 2017 til en pris af 1,5 millioner kroner.

Sammen med det norske medie Idrettspol­itikk. no, skrev Ekstra Bladet om begge sager i 2020.

I juli samme år åbnede statsankla­gerne en kriminel efterforsk­ning mod Infantino for: ’ tilskyndel­se til myndigheds­misbrug, krænkelse af tavshedspl­igten og hindring af straffesag­er’.

roligt sige, at Infantino er havMAN KAN net i et celebert selskab. For under anklage er også Schweiz’ tidligere statsankla­ger Michael Lauber, anklagemyn­dighedens talsmand, André Marty, Infantinos barndomsve­n Rinaldo Arnold, den tidligere anklager Olivier Thorman og FIFA’s tidligere direktør Marco Villiger.

Og hvorfor nu det? Jo, en række af de nævnte har deltaget i en stribe af hemmelige møder med Infantino på det Qatar- ejede hotel Schweizerh­of i Bern. Ingen af deltagerne tog referat af møderne, og ingen af dem kan huske, hvad de talte om.

er, at Infantino brugte møANTAGELS­EN derne med Michael Lauber og kompagni til at sikre, at han ikke selv var under efterforsk­ning. Michael Lauber er for længst blevet fyret på grund af møderne og risikerer en rigsretssa­g. Flere af de øvrige er også sat fra deres bestilling.

Men der er stadig en del uopklarede ting fra møderne. Også efter den første afhøring af Infantino, som fandt sted i sommer. Nu forsøger de to ny anklagere, Maurer og Weder, at finde ud af, hvem der deltog i et møde på første sal på hotel Schweizerh­of 16. juni 2017. Det ligger fast, at Infantino, Lauber, Arnold og Marty var til stede. Men der blev bestilt fem anretninge­r til mødet.

væsentligt punkt i sagen mod ET ANDET Infantino er hans hang til at flyve i private jetfly. Især en tur falder i øjnene, for her har Infantino ikke holdt sig til sandheden. I april 2017 var Infantino sammen med tre medarbejde­re fra FIFA på en rundtur i Sydamerika. Turen sluttede i Surinams hovedstad, Paramaribo, hvorfra FIFA- kvartetten skulle flyve hjem til Schweiz 11. april med det hollandske flyselskab, KLM.

Flyet fik dog tekniske problemer, og rejsen blev udskudt i 24 timer. Men det kunne Infantino ikke vente på. Løsningen var derfor et privat jetfly. Det havde Infantino prøvet før, og det havde han fået kritik for i flere omgange.

lod han denne gang sin vicegeneDE­RFOR ralsekretæ­r, Mattias Grafström, som var med i Surinam, tage kontakt til Tomaz Vesel, som leder FIFA’s revisionsu­dvalg.

Det er ikke forbudt for FIFA’s præsident at flyve i privatfly, men han skal have en god grund, og det skal godkendes af Tomaz Vesel.

mailkorres­pondance mellem GrafI EN ström og Vesel, som Süddeutsch­e Zeitung tidligere har gengivet, fremgår det, at det var vigtigt for Infantino at komme tilbage til Schweiz til planlagt tid, fordi han skulle til et møde 12. april i Nyon med UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin.

Den forklaring købte Vesel, og FIFAkvarte­tten fløj hjem i det dyrt betalte jetfly. Problemet er bare, at Infantino ikke skulle til et møde med Ceferin.

UEFA- præsidente­n var slet ikke hjemme i Nyon.

Han var i stedet på statsbesøg i Armenien, hvor han udover et møde med landets præsident også besøgte et brandydest­illeri og lagde grundstene­n til et nyt fodboldaka­demi.

Infantino i januar forklare sig NU SKAL over for Hans Maurer og Ulrich Weder. Det er såmænd det tredje hold anklagere, som efterforsk­er FIFA- bossen, siden han blev valgt i 2016.

Sådan er det ofte i Schweiz. Sagerne tager uendelig lang tid, og når det handler om FIFA, er det før set, at de ender med at blive forældede.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Hvad har jeg nu gjort!
Selv ikke i sine hvide FIFA- sko kan Infantino løbe fra anklagerne i Schweiz.
FOTO: GETTY IMAGES Hvad har jeg nu gjort! Selv ikke i sine hvide FIFA- sko kan Infantino løbe fra anklagerne i Schweiz.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark