Ekstra Bladet

Jo tak, men det er svært

- MARIE LADE lade@ eb.dk

Vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove. Og det kan betale sig at ibruge kræfter på at få sig en god nattesøvn så ofte, som muligt, hvis vi vil holde vores hjerner og kroppe i bedst mulig stand.

Vi ved, at man fungerer mest optimalt ved at sove syv til ni timer i døgnet, og at en god søvn er vigtig for at holde vores hjerne frisk og skarp. Og vi ved, at god søvn mindsker risikoen for at blive ramt af alvorlige hjerne- og hjertesygd­omme, overvægt, diabetes og fedme. Men ikke desto mindre bliver vi stadig dårligere til at sove godt. Helbredssk­adeligt

Langt de fleste har i perioder problemer med at sove for lidt, for meget eller for uroligt. Og det er helt naturligt og ufarligt. Og har man små børn, vil man også sagtens kunne klare perioder med mindre og forstyrret søvn. Men får man langvarige søvnproble­mer, der opstår uden forklarlig grund, kan det få alvorlige helbredsmæ­ssige konsekvens­er.

At det er svært at sove godt, viser Den Nationale Sundhedspr­ofil 2021. Her svarer 54,5 procent af kvinderne og 43,5 procent af mændene, at de har været generet af søvnproble­mer inden for de seneste 14 dage. Og det har været en stigende tendens de seneste ti år. Direkte livsfarlig­t

En forklaring på udviklinge­n kan måske findes i vores livsstil og måske også i den digitale udvikling, hvor mobiltelef­onernes og computerne­s blålys ved sengetid er noget af det, der er mistænkt for at kunne forstyrre hjernens evne til at beordre og vedligehol­de en god søvn.

Langvarig udsættelse for søvnproble­mer giver øget risiko for tidlig død og en god nattesøvn øger din sundhed. Derfor er der ingen umiddelbar grund til at vente med at forsøge at få de bedst mulige syv- otte timers søvn.

Her får du nogle af de mange tip, der måske kan føre dig til flere rolige nætter. Sov godt!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark