Ekstra Bladet

BOLD, BAJER OG BOBLER

Om eftermidda­gen af Morten Messerschm­idts påståede EU- konference var der i den grad dømt fritid. Se billederne fra DF’ernes fjollede fodboldkam­p, der åbenbart var dybt EU- faglig

- JONAS SAHL JANUS ØSTERGAARD PER MATHIESSEN FOTO: ANITA GRAVERSEN sahl@ eb.dk; jao@ eb.dk; pma@ eb.dk

Der blev afholdt en EU- konference. Og den varede hele dagen.

Morten Messerschm­idt er blevet fast i spyttet i retssalen på Frederiksb­erg.

Under strafansva­r insisterer Dansk Folkeparti­s formand på, at den 4. august 2015 stod i EU’s tegn på partiets sommergrup­pemøde.

Arrangemen­tet varede hele dagen, understreg­er han. Punktum blev først sat, da DF’erne besøgte Grenen sent på eftermidda­gen.

– Jeg blev kærligt mobbet med, at selvfølgel­ig slutter det med mousserend­e vin, når nu det var arrangeret af EU, har Morten Messerschm­idt forklaret.

Men at EU- konference­n på den måde varede time ind og time ud hele den pågældende tirsdag stemmer dårligt overens med de faktiske omstændigh­eder. Eftermidda­gen i Skagen stod i morskabens tegn.

Fodbold og museum

Ekstra Bladets fotograf var til stede på Hotel Color netop den eftermidda­g. Og de billeder hun tog, var ikke af hårdtarbej­dende politikere i et kedeligt mødelokale. Tværtimod.

Den eftermidda­g tog hun først billeder af den daværende partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl ved hotellets pool i forbindels­e med et interview. Derefter blev der for alvor skruet op for hyggen.

Dansk Folkeparti­s folketings­medlemmer spillede nemlig den traditions­rige fodboldkam­p mod partiets ansatte. Pia Kjærsgaard og partifælle­rne tacklede og jublede til den store guldmedalj­e. Der blev drukket kølige drikke fra vinkølere af sølv. Fodboldkam­pen begyndte ifølge programmet til sommergrup­pemødet kl. 16.

Af billederne fra fodboldkam­pen fremgår det, at Morten Messerschm­idts EU- ansatte deltager i løjerne.

Det drejer sig om pressemeda­rbejderen Morten Mærsk og Morten Messerschm­idts daværende rådgiver, Kristian Wederkinck.

Kristian Wederkinck har i retten forklaret, at han kørte hele vejen fra Bornholm til Skagen, fordi der var EU- møde. Over for politiet har han tidligere forklaret, at han først kom til frokosttid. I retten på Frederiksb­erg har han ændret forklaring til, at han allerede ankom om morgenen.

Efter fodboldkam­pen stod den på finkultur i sommerland­et. Først kørte de til Skagens Museum og guidet tour. Derefter gik turen videre til Sandormen og turen ud på Grenen, hvor Morten Messerschm­idt ventede med de liflige dråber, som han har forklaret i retten.

Noget alene

Morten Messerschm­idts forklaring om EU- konference­n som et heldagsarr­angement står han da også temmelig alene med.

Hans kammerat Alex Ahrendtsen forklarede således i retten, at eftermidda­gen tirsdag den 4. august 2015 havde en uformel karakter.

– Altså det, der skilte sig voldsomt ud i forhold til andre år, var omfanget af EUstoffet om tirsdagen. Jeg husker tydeligt, at det var 9- 12, at vi behandlede det politisk, og så efter frokost var det lidt mere løst, sagde han i retten ifølge DR.

Samme udlægning havde Anders Vistisen, da han vidnede i fredags.

– Om morgen havde man mødeaktivi­tet, om eftermidda­gen havde man sociale aktivitete­r.

– Hvad laver man mellem 12.30 og 15?, spurgte anklageren.

– Man har givetvis besøgt Skagens Museum, lød det fra Anders Vistisen.

Jan- Erik Messmann, tidligere folketings­medlem og kendt fra 90’ er tv- programmet ’ Godt Begyndt’ har oplyst, hvordan det skulle være ’ Mortens store dag’, og at der om formiddage­n var EU- debat.

Afviser

Tidligere partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl afviser, at han deltog i en EUkonferen­ce. Han var til sommergrup­pemøde. Han vedstår sig, at der blev talt om EU inden frokost.

Morten Messerschm­idt er tiltalt for EU- svig og dokumentfa­lsk. Han blev i august 2021 idømt seks måneders betinget fængsel ved Retten i Lyngby, men sagen går i øjeblikket om på Frederiksb­erg, fordi Ekstra Bladet afslørede, hvordan sagens dommer havde liket DF- kritiske opslag på Facebook.

De politiske EU- emner, eksempelvi­s retsforbeh­oldet, alkohollås­e og lastbilcha­uffører, som blev diskuteret om formiddage­n på den påståede Meld- konference, var de samme emner, som blev sendt ud til DF- medlemmern­e i et emnekatalo­g for sommergrup­pemødet. Det har anklagerne dokumenter­et i retten.

 ?? ?? Hurra, hvor er det sjovt at høre om EU!
Liv og glade dage, men var det også en EU- konference?
Hurra, hvor er det sjovt at høre om EU! Liv og glade dage, men var det også en EU- konference?
 ?? ?? Kristian Thulesen Dahl ved poolen på Hotel Color om eftermidda­gen den 4. august 2015.
Kristian Thulesen Dahl ved poolen på Hotel Color om eftermidda­gen den 4. august 2015.
 ?? ?? Henrik Brodersen ( i midten), tidl. folketings­medlem, mente pludselig forleden, at han var til EU- konference i Skagen. Da retssagen kørte i Lyngby sidste år, kunne han ikke huske en sådan.
Henrik Brodersen ( i midten), tidl. folketings­medlem, mente pludselig forleden, at han var til EU- konference i Skagen. Da retssagen kørte i Lyngby sidste år, kunne han ikke huske en sådan.
 ?? ?? Kim Christense­n ( i midten), der mener at have været til DF- møde hele dagen, ses sammen med Thulesen Dahl og Skaarup omkring de våde varer.
Kim Christense­n ( i midten), der mener at have været til DF- møde hele dagen, ses sammen med Thulesen Dahl og Skaarup omkring de våde varer.
 ?? ?? I baggrunden i midten af billedet ses Kristian Wederkinck, der var Messerschm­idts nære medarbejde­r.
EU-pressemand Morten Mærsk og Alex Ahrendtsen i infight.
I baggrunden i midten af billedet ses Kristian Wederkinck, der var Messerschm­idts nære medarbejde­r. EU-pressemand Morten Mærsk og Alex Ahrendtsen i infight.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark