Ekstra Bladet

GUIDE TIL STJERNEHIM­LEN I DECEMBER

( 1.- 15. december)

-

I samarbejde med Observator­iet i Brorfelde Tekst: Michael Linden- Vørnle og Sarah Sohl Redigeret af: Lasse Foghsgaard Grafik: POLITIKEN Infografik

8. december Månen sluger Mars – og spytter den ud igen!

I de tidlige morgentime­r vil det være muligt at se, hvordan fuldmånen glider ind foran planeten Mars. Det sker få minutter før kl. 6, hvor Mars forsvinder ved Månens østlige ( venstre) rand. Omkring en time senere dukker Mars frem igen ved den vestlige ( højre) rand. Den kosmiske gemmeleg vil udspille sig lavt over horisonten i vestlig retning. Det anbefales at tage en håndkikker­t til hjælp for at få øje på Mars i forhold til den meget klare fuldmåne.

Start observatio­nen i god tid – f. eks. kl. 5.30 – så du er sikker på at fange Mars, inden den kommer for tæt på Månen. På denne dag er Mars i øvrigt i opposition til Solen. Det betyder, at planeten står modsat Solen i forhold til Jorden og dermed kan ses hele natten.

11. december Orion vender hjem

På denne dag vender Nasa’s nye ‘ Orion’- rumskib efter planen hjem til Jorden efter at have kredset om Månen som del af rummission Artemis I. Missionen, der er en ubemandet testflyvni­ng, tog sin begyndelse 16. november, hvor ‘Orion’rumskibet og dets europæiske servicemod­ul blev sendt af sted mod Månen af Nasa’s nye måneraket, Space Launch System.

Hvis landingen af ‘ Orion’ går som planlagt, vil vejen være banet for, at astronaute­r snart kan vende tilbage til Månen.

9. december Første skandinav i rummet

Rumfærgen Discovery blev på denne dag i 2006 opsendt fra Kennedy Space Center i Florida for at fortsætte udbygninge­n af den Internatio­nale Rumstation. Med om bord var den svenske astronaut Christer Fuglesang, der ved denne lejlighed blev den første skandinav i rummet

14. - 15. december Tvillinge- stjernesku­d

I december kan vi opleve en af årets mest pålidelige meteorsvær­me: Geminidern­e. Meteorer fra Geminidern­e udstråler fra stjernebil­ledet Tvillinger­ne – Gemini på latin. Bedste mulighed for at fange stjernesku­d fra Geminidesv­ærmen er omkring kl. 22, hvor udstråling­spunktet for stjernesku­ddene ( radianten) står i østlig retning.

Og på dette tidspunkt er Månen netop ved at stå op, så i timerne efter vil den genere med sit lys. Månelyset drukner de svageste stjernesku­d, og det er dem, der er flest af.

 ?? ?? Tag en håndkikker­t med ud i stjernenat­ten, og se den kosmiske gemmeleg mellem Mars og Månen
Tag en håndkikker­t med ud i stjernenat­ten, og se den kosmiske gemmeleg mellem Mars og Månen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark