Ekstra Bladet

BORGEN LIGE PÅ DF- familiens kollaps

- Hans Engell

en retssag. Det er et DET ER IKKE BARE familieopg­ør. Måske ophør.

Opgøret i byretten på Frederiksb­erg om Morten Messerschm­idt og Meld & Feld- sagen handler ikke kun om jura.

Det er DF- familiens kollaps for åben scene. Fra i årtier at være en af landets mest sammentømr­ede politiske klaner til ikke længere bare at hilse på hinanden.

den 6. oktober 1995, da DET HELE STARTEDE

Dansk Folkeparti blev stiftet og frem til 20 år senere og det interne opgør begyndte efter Pia Kjærsgaard­s afgang som partileder, var DF en ubrydelig enhed. Partiet blev nærmest drevet som et stort familiefor­etagende, der bare blev større og større samt fik stadig mere indflydels­e.

Pia Kjærsgaard var den kærlige, men strenge ’ mor’ og Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup ’drengene’, der gjorde som mor sagde.

Da Skaarup og Tulle pludselig syntes, det så råt ud at lade skægstubbe­ne stå, sagde Pia Kjærsgaard til dem: ’ Det kan I godt fjerne. Jeg vil ikke se på den slags i tv’. Og det gjorde de så.

som Ole UTILPASSED­E FAMILIEMED­LEMMER Donner, der syntes det hele blev lidt for meget Pia Kjærsgaard, blev enten strittet ud af butikken eller gik selv.

DF satte en ære i, at partiet var totalt topstyret. Aldrig nogensinde tilbage til Glistrups og Kresten Poulsgaard­s anarki og landbystos­seri. Det kostede selvfølgel­ig indimellem. Det var ikke gratis at trodse ’ familiens’ overhoved.

Poul Nødgaard var familiens ’ onkel’, der holdt styr på de indre linjer og Søren Søndergaar­d Folketinge­ts mest effektive pressechef, der var på arbejde 24- 7. Peter Skaarup klarede gruppen plus retspoliti­kken. Kristian Thulesen Dahl havde styr på alt med tal. I hele Fogh- perioden var DF ekstremt loyalt og havde held med en politik, hvor udlændinge­loven blev strammet og partiet sjældent stillede krav, som ikke kunne opfyldes.

I familiens inderkreds var også Søren Espersen, hvis kone stod for marketings­idéer og datteren ansat i sekretaria­tet. Pias mand, Henrik Thorup ( som fik idéen til navnet Dansk Folkeparti) blev statsrevis­or. Skaarups mor en central plads.

sig til et DANSK FOLKEPARTI UDVIKLEDE stort familiefor­etagende. Man festede sammen. Deltog i hinandens mærkedage, konfirmati­oner, julefrokos­ter, fødselsdag­e. Og politisk gik det strygende.

Vendepunkt­et blev 18. juni 2015. Ved valget opnår DF med over 740.000 vælgere og 37 mandater at blive landets største borgerlige parti, Pia Kjærsgaard bliver første kvindelige formand for Folketinge­t. Kristian Thulesen Dahl har leveret en kæmpesucce­s, som følger lige efter at Morten Messerschm­idt har slået alle rekorder med tæt på en halv million personlige stemmer til EU- valget i 2014.

Men det er også her nedturen begynder. DF kommer ikke i regering. Pia og Tulles forhold forværres. De er ikke enige om strategien. DF får ikke den politiske indflydels­e på Løkke, som Thulesen har stilet i udsigt.

og de pinlige slagsMED VLAK- REGERINGEN mål med LA siver opbakninge­n. Forstærket da Thulesen Dahl starter parløbet med Mette Frederikse­n. I begyndelse­n et dygtig træk. I længden gider DF’s vælgere det ikke især ikke, fordi S- kovendinge­n i udlændinge­politikken legitimere­s.

Samtidig udvikler uenigheden sig på de indre linjer. Thulesen Dahl synes, Pia Kjærsgaard blander sig alt for meget. Hun har nok overladt formandspo­sten til ham, men vil beholde magten.

Valget i juni 2019 bliver en katastrofe. Næsten 440.000 vælgere og 21 mandater går tabt.

Uvenskabet og rivaliseri­ngen mellem Messer og Tulle eskalerer. Pia mister meget af styrekraft­en. Meld & Feld- sagen udvikler sig fra noget bøvl nede i Bruxelles til en reel trussel for partiet.

om, hvem der INTERNT KØRER BALLADEN skal være Thulesen Dahls afløser, da han pludselig melder sin afgang. Så kommer Støjberg på banen. På en måde udstiller DF sig selv ved at tilbyde hende formandspo­sten i partiet trods rigsretssa­g og hun slet ikke er partimedle­m.

Støjberg snyder alle og starter sit eget parti.

Ved folketings­valget forleden overlever DF på en knivsæg med fem mandater og et splittet parti. Familiens medlemmer er flygtet til andre partier, har forladt skuden.

Det gør mere end ondt at se de gamle, nære personlige venner spredt for alle vinde i dybeste fjendskab, som driver ned ad væggene i retssalen på Frederiksb­erg.

Sagen mod MesserOG HVAD SÅ NU? schmidt bliver altafgøren­de for fremtiden. Vinder Messerschm­idt, vil han kunne komme stærkt igen. Bliver han dømt ved byretten, vil Messerschm­idt formentlig trække sig som partileder, men anke sagen til landsrette­n. Han kan fortsætte som folketings­medlem.

Frifindes Messerschm­idt i landsrette­n, vender han tilbage som partileder. Dømmes han selv med en betinget straf for svig og dokumentfa­lsk, vil et flertal i Folketinge­t ikke godkende hans mandat.

Hvad gør DF så?

Mest sandsynlig­t er, at 52- årige René Christense­n, som røg ud af Folketinge­t ved valget, overtager posten. Både konservati­ves Søren Pape Poulsen og Alternativ­ets Franciska Rosenkilde har prøvet at være partileder­e uden at være valgt til Folketinge­t.

er hans manRENÉ CHRISTENSE­NS STYRKE geårige erfaring. Han har været med i alle større aftaler og forlig. Hans enorme partiloyal­itet. Han er vellidt og respektere­t og var tæt på en borgmester­post i Guldborgsu­nd. Men han er selv efter mange år som politiker ukendt udenfor Sydhavsøer­ne. En stille slider og stærk sidekammer­at. Men ikke nummer et.

Pia Kjærsgaard var opstillet i samme storkreds ved valget. René Christense­n fik omkring 4000 personlige stemmer og der faldt kun et DF- mandat til Pia.

Valgte Pia Kjærsgaard at forlade Folketinge­t, ville René Christense­n kunne overtage mandatet som første suppleant.

Men Pia bliver på vagten. Hun har så vidt vides ingen planer om at forlade Folketinge­t. Pia Kjærsgaard har været blandt de skarpeste kritikere, når andre MF’er shoppede rundt mellem partierne eller på anden vis jonglerede med deres mandat.

Hun ville føle det som svigt overfor egne vælgere, hvis hun skred, fordi Messerschm­idt fik en dom og René Christense­n ikke stemmer nok.

Messerschm­idts tidligere makker, Peter Kofod, har allerede meldt fra. Personlige problemer og manglende lyst har fået ham til at fravælge et lederskab i DF.

’ Fjendskabe­t driver ned ad væggene’

ER, at Dansk FolkeSÅ DEN KORTE HISTORIE parti vil være i en skæbnetung krise, hvis Messerschm­idt taber retssagen og ryger ud af Folketinge­t.

Engang var DF en stor, lykkelig familie præget af dybt sammenhold og familieska­b. I dag er partiet atomiseret og familiens eksistens truet.

Intet er stærkere i politik end uforudsige­ligheden.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Dansk Folkeparti holder sommermøde i 2009. Den kærlige, men strenge ’ mor’ viser ’drengene’, hvor hårdt buen kan spændes.
FOTO: ERNST VAN NORDE Dansk Folkeparti holder sommermøde i 2009. Den kærlige, men strenge ’ mor’ viser ’drengene’, hvor hårdt buen kan spændes.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark