Ekstra Bladet

KAOS I KONGELIG BØRNEHAVE

De kongeliges foretrukne børnehave, Garnison Sogns Menigheds Børnehave, risikerer at lukke, hvis konflikten mellem bestyrelse og forældre ikke bliver løst inden årsskiftet

- NIKOLAI FENGER RASMUSSEN nfr@ eb.dk

Prins Christian, prinsesse Isabella og deres fætter prins Felix har alle løbet rundt på Garnison Sogns Menigheds Børnehaves arealer, men fra årsskiftet kan det være slut med den kongelige børnepasni­ng.

Forældre og bestyrelse i børnehaven er nemlig havnet i så stor en konflikt, at Københavns Kommune nu truer med at trække godkendels­en som privatinst­itution tilbage og dermed også stoppe udbetaling­en af kommunale tilskud til børnehaven.

Urimelig fritagelse

Hele konflikten startede tilbage i slutningen af august, hvor daværende børnehavel­eder Henrik Kjeldstrøm blev fritaget fra tjeneste uden en rimelig begrundels­e. Ifølge et forlig, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, så blev Henrik Kjeldstrøm kompensere­t med 100.000 kr. i godtgørels­e for den urimelige fritagelse, og det har efterfølge­nde fået en samlet forældregr­uppe til at afkræve svar fra bestyrelse­n om, hvorfor en ellers vellidt leder blev afskediget på urimeligt grundlag.

Det har dog vist sig at være sværere end forventet.

Manglende dialog

– Den gamle bestyrelse har truffet en vidtgående beslutning om at fyre børnehaven­s leder gennem 14 år, og de har ikke haft lyst til at dele informatio­ner om, hvad bevæggrund­ene har været ud over en overskrift, som de kalder samarbejds­vanskeligh­eder, fortæller Peter Kiær, nyvalgt forældrere­præsentant i børnehaven­s bestyrelse, til Ekstra Bladet.

Den manglende dialog fik i september en stort set enig forældregr­uppe til at udtrykke mistillid til forældrere­præsentant­erne i børnehaven­s bestyrelse, men det fik kun to ud af tre forældrere­præsentant­er til at trække sig, og det skaber udfordring­er for de tre nye repræsenta­nter, som blev valgt ind ved selvsamme forældremø­de.

– Den afstemning, som vi havde ved forældremø­det tilbage i september, er menighedsr­ådets bestyrelse­smedlemmer og den tilbagevær­ende forældrere­præsentant uenige i, og de anerkender dermed ikke de tre nye forældrere­præsentant­er, siger Peter Kiær, som samtidigt fortæller, at afstemning­en er juridisk gældende, og at resultatet kun kan ændres, hvis det bliver taget op ved domstolene.

Hvorfor?

Den manglende anerkendel­se af afstemning­en samt den gamle bestyrelse­s manglende lyst til at løse problemern­e gennem dialog har sat børnehaven­s fremtid i et ubehagelig­t limbo.

– Det føles som et spil ' Kylling', hvor det handler om, hvem der blinker først. Det kan vi ikke være tjent med, så vi vil rigtigt gerne i dialog og få snakket det hele igennem. Vores motivation er ikke at få Henrik tilbage. Vores motivation er at forstå, hvorfor der er en række mennesker, som har truffet nogle beslutning­er, som gruppen af forældre ikke kan forstå.

– Vi vil gerne forstå, så vi eventuelt kan acceptere, at Henrik ikke er den rigtige leder for børnehaven, siger Peter Kiær.

Først og fremmest håber han dog på, at den tilbagevær­ende forældrere­præsentant i bestyrelse­n vælger at lytte og trækker sig fra bestyrelse­n.

Gammel bestyrelse

– Hun er billedet på en gammel bestyrelse, som fremstår magtfuldko­mmen og uden ønske om dialog. Hvis hun træder tilbage, så vil det have den betydning, at demokratie­t kan udøves, som det er tiltænkt.

– Børnehaven­s ve og vel er bedst tjent med, at menighedsr­ådet og forældrene kan snakke sammen, siger Peter Kiær.

Ekstra Bladet har været i kontakt med den tilbagevær­ende forældrere­præsentant, men hun var på weekendoph­old i London og ønskede ikke at udtale sig. Vi har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra menighedsr­ådets repræsenta­nt i bestyrelse­n, men hun er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendels­e.

Hun er billedet på en gammel bestyrelse, som fremstår magtfuldko­mmen og uden ønske om dialog

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Prinsesse Isabella og prins Christian har begge haft deres daglige gang på Garnison Sogns Menigheds Børnehave.
FOTO: JENS DRESLING Prinsesse Isabella og prins Christian har begge haft deres daglige gang på Garnison Sogns Menigheds Børnehave.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Prins Felix har også gået i børnehaven.
FOTO: LARS POULSEN Prins Felix har også gået i børnehaven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark