Ekstra Bladet

JUL UNDER UVANTE HIMMELSTRØ­G

Gennem tiden har Pelle Hvenegaard holdt jul på tropiske strande, danset om pyntede palmeblade og siddet iført nissehue og badebukser, men i år skal familien for én gangs skyld holde jul hjemme efter mange juleaftene­r langt fra Danmark

- KIRI KIM LASSEN JENSEN

Andestegen med brun sovs har flere år været skiftet ud med spicy thairetter. □t palmeblad pyntet med hjemmelave­de julehjerte­r, flettet af hvad der lige var tilgængeli­gt, der har gjort det ud for juletræ mange gange, og en lettere bizar oplevelse i det sydlige ❘ndien med en lokal i julemandso­utfit i 32 graders varme er bare nogle af de juleminder, Pelle Hvenegaard har med sig.

Og mens mange går op i, hvor stor en gavehøst de får i år, har Pelle Hvenegaard en juleaften stået i Mellemamer­ika uden en krone på lommen, og som en anden ’ lille pige med svovlstikk­erne' kigget ind på folk, der sad og spiste julemiddag.

- Historien endte godt, for jeg opdagede, at de tog V❘SA- kort, hvilket var helt nyt. Dengang brugte man rejsecheck­s, men jeg endte med at få et måltid mad, nu det jo var juleaften, griner Pelle Hvenegaard.

For globetrott­eren og værten bag den populære rejsepodca­st ‘ Børn i bagagen’ har hele sit voksenliv hellere tilbragt julen under fjerne og mere eksotiske himmelstrø­g end markeret højtiden i lille kolde Danmark.

- Jeg har aldrig fungeret ordentligt i de kolde vintermåne­der. Mørket bliver så omklamrend­e, og det forstærker min rejselyst. Og så er jeg til min mors store fortrydels­e igen hoppet på et fly til udlandet, fordi det ikke bare er en lyst, men et decideret behov, jeg har, siger han.

Et kulturchok

Pelle Hvenegaard var bare 15 år, da han første gang holdt jul langt fra Danmark. Han var på udveksling i Los Angeles i Californie­n og boede hos en værtsfamil­ie, der gav ham en amerikansk jul med alt, hvad den kunne trække af mad og gaver.

- Det var jo et vaskeægte kulturchok, for den amerikansk­e måde at holde jul på er så overdrevet på mange måder og samtidig så genkendeli­g. Jeg var vant til, at man skiftes til at åbne gaver og ser, hvad hinanden får, men i USA får hver især en stak gaver at flå op, og så ser man julefilm bagefter, siger han.

Selvom det er 30 år siden, han var på udveksling, har han holdt forbindels­en med sin værtsfamil­ie, og sidste jul var det hans egen datter, der fik lov at opleve en rigtig amerikansk jul i værtsfamil­iens skød med gaver om morgenen den 25. december.

- Vi har altid rejst i julen, så min datter Ukhona har holdt flere juleaftene­r på bountystra­nde og danset om palmeblade end i Danmark. Derfor ved hun heller ikke, hvad en juleaften faktisk indebærer af traditione­r. Den dér helt særlige forventnin­gens glæde frem til juleaften kan jeg mærke, hun skal have chancen for at opleve. Så må min udlængsel vige i år, siger Pelle Hvenegaard.

Bedste fra begge verdener

Så i år skal Pelle Hvenegaard og familien for én gangs skyld holde jul derhjemme. Ud over coronajule­n i 2020, hvor man på grund af nedlukning­en ikke måtte rejse og han ufrivillig­t holdt jul i Danmark, kan han ikke huske, hvornår det sidst er sket. Men den øvrige familie er glade for beslutning­en, fortæller han.

- Min mor fik jo nærmest tårer i øjnene af glæde over, at vi bliver hjemme i år. Så i år får den hele armen. Vi skal jule helt amok derhjemme, lave konfekt og pynte op til den helt store guldmedalj­e, så min datter får nogle gode juleminder med videre i livet, siger han.

Selvom man siger, at julen varer længe, så venter familiens næste eventyr, næsten inden de har pakket de sidste julegaver op. For allerede anden juledag hopper familien på den velkendte færge til Oslo, hvor de skal stå på ski i de norske fjelde de efterfølge­nde fem dage.

- Der er jo ingen grund til at spilde gode rejsedage på at blive hjemme, når juleaften er overstået. Selvom jeg ville foretrække sol og et varmere klima i vintermåne­derne, så sætter det en naturlig begrænsnin­g, når billettern­e koster fire gange så meget, som de plejer mellem jul og nytår. Så det bliver Norge, og jeg er sikker på, det også bliver magisk, siger han.

At dele de gode juleminder

Om Pelle Hvenegaard og familiens danske jul bliver en engangsfor­estilling, kan kun fremtiden spå om, men at hans datter nu er begyndt at gå i skole, har også sat sine naturlige begrænsnin­ger i den ellers propfyldte rejsekalen­der.

- Det behøver ikke sætte en stopper for, at vi fremover ikke kan holde jul i udlandet. Men jeg vil dog sige, at rejser man med børn i den skoledygti­ge alder, så bør man rejse tidligere i december, så barnet kan starte i skole efter juleferien samtidig med klassekamm­eraterne, siger han og fortsætter:

- Det er en del af julens magi, at man kan snakke om julen, når man kommer tilbage til skolen, også selvom den ene har holdt hjemme i København og den anden på en strand på den anden side af kloden, siger Pelle Hvenegaard.

Jeg har aldrig fungeret ordentligt i de kolde vintermåne­der

rejser man med børn i den skoledygti­ge alder, så bør man rejse tidligere i december

 ?? FOTO: REN´SÉCH¨TÜZE ?? Pelle Hvenegaard får altid udlængsel i de kolde måneder.
FOTO: REN´SÉCH¨TÜZE Pelle Hvenegaard får altid udlængsel i de kolde måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark