Ekstra Bladet

FORAGT FOR RETTEN

- Per Mathiessen JOURNALIST

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschm­idt

DET ER STRAFBART for vidner at lyve i retten. Sandfærdig­e vidneudsag­n er vigtige, når forbrydels­er skal opklares, og retfærdigh­eden ske fyldest.

Derfor er det bizart at følge straffesag­en mod Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt, der er tiltalt for EU- svig og dokumentfa­lsk.

DE FLESTE VIDNER i sagen har i skrivende stund været nuværende og tidligere medlemmer af Folketinge­t for Dansk Folkeparti.

Eller tidligere medarbejde­re. At politikere lyver i debatter og interview, ved vi jo godt. Men det som udspiller sig i Retten på Frederiksb­erg, er ikke bare endnu en opvisning i lemfældig omgang med sandheden.

HER ER TALE om foragt for retssystem­et. Fra borgerlige politikere, som selv har været med til at lovgive.

Det er trods alt overrasken­de.

ALLE TONEANGIVE­NDE danske medier har i retsreport­ager gengivet, at hvis personen i vidneskran­ken stadig er medlem af Dansk Folkeparti, så vidner man til fordel for Messerschm­idt. Har vidnet skiftet parti eller forladt politik, så er det lige omvendt.

Blandt vidnerne er landskendt­e politikere. Eksempelvi­s Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard, Peter Skaarup,

Kim Christians­en, Martin Henriksen og Peter Kofod.

Nogle vidner løber ligefrem fra deres forklaring fra i fjor, hvor sagen kørte ved Retten i Lyngby.

SAGENS TO ANKLAGERE vil have Messerschm­idt straffet, fordi de mener, at han som formand for partiallia­ncen Meld snød EU til at betale for en EU- konference, som aldrig fandt sted. Den skulle i givet fald have været afholdt midt under DF’s sommergrup­pemøde i Skagen 3.- 5. august 2015.

Anklagerne har dokumenter­et, at EU- systemet modtog et fiktivt konference­program og en falsk hotelkontr­akt som dokumentat­ion for Meld- konference­n i Skagen.

MESSERSCHM­IDT HÆVDER til gengæld, at der tirsdag 4. august under sommergrup­pemødet var en særlig EU- dag, som retfærdigg­ør støtten fra EuropaParl­amentets pengekasse.

Derfor bliver vidne på vidne spurgt, om de kan huske denne særlige EU- dag. Er svaret ja, så gavner det Messerschm­idt. Er svaret nej, så svækker det DF- formanden.

DET BLIVER op til sagens to juridiske dommere og tre lægdommere at sortere i sandheder og løgne fra de to blokke.

Men der er også brug for et retligt efterspil for de vidner, som drevet af politiske og personlige motiver lyver i retten. Uanset om deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschm­idt.

 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Der blev spillet fodbold om tirsdagen i Skagen i 2015. Messerschm­idtsupport­erne siger i retten, at det også var en helt særlig EU-dag. Det benægter DF- formandens modstander­e.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Der blev spillet fodbold om tirsdagen i Skagen i 2015. Messerschm­idtsupport­erne siger i retten, at det også var en helt særlig EU-dag. Det benægter DF- formandens modstander­e.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark