Ekstra Bladet

JAKOB OG METTES KINDDANS

Et nyt makkerpar ser ud til at sætte sig på magten. Ellemanns udmelding udløser søde drømme i Socialdemo­kratiets top om en statsminis­ter, der leverer varen

- JONAS SAHL EMMA BUUS MOSEGAARD JANUS ØSTERGAARD EMMA SYLVEST sahl@ eb.dk; emmo@ eb.dk jao@ eb.dk; esy@ eb.dk

Vi kan nå hinanden på nogle stræk

Dansen om magten er gået fra dydig vals til en fræk rumba.

Mette Frederikse­n og Jakob Ellemann- Jensen bager op til at blive det nye powercoupl­e i spidsen for Danmark. De nye hr. og fru Danmark.

Det står klart, efter Jakob Ellemann- Jensen i går eftermidda­g åbent talte om muligheden for at gå i regering med Socialdemo­kratiet.

De to arvefjende­r har i årtier kæmpet om magten, men nu ser de altså ud til at bilægge stridighed­erne for en stund og fordele ministerpo­ster og ære imellem sig.

– Vi kan nå hinanden på nogle stræk.

Hovedfjend­er

– Vi er vant til at se dansk politik som rød og blå. Virkelighe­den er mere nuanceret nu.

– Det betyder også, at hvis vi skal læne os ud fra de blå og tage socialdemo­kraterne, så er det jo også et samarbejde mellem to hovedfjend­er i dansk politik traditione­lt set, siger Venstre- formanden til TV2.

I Socialdemo­kratiets top kan de næsten ikke få armene ned over meldingen.

En hed drøm er simpelthen ved at gå i opfyldelse. En bred regering hen over midten havde nemlig ikke været det samme, hvis man var blevet nødt til at lave en konstellat­ion med Lars Løkkes Moderatern­e.

I Socialdemo­kratiets optik er samarbejde­t med Venstre derfor forudsætni­ngen for, at man kommer i mål med projektet om at samle midten i en krisetid. Mette Frederikse­ns store slagnummer i valgkampen.

Efter meldingen fra Ellemann er der nu et håb om, at der rent faktisk kan præsentere­s en regering inden jul. Og det er et succeskrit­erium, al den stund at de igangværen­de forhandlin­ger har udsigt til at blive de længste i dansmarksh­istorien.

Tilbage står nu spørgsmåle­t om, hvorvidt Venstre og Socialdemo­kratiet så rent faktisk kan nå hinanden. Der lyder lyse toner fra forhandlin­gslokalern­e, men eksempler på reelle kompromise­r og løsninger på de to partiers åbenlyse modsætning­er er det fortsat småt med. Og så selvom mikrofoner­ne er slukket.

SF på rampen

Opmærksomh­eden samler sig især om, hvordan partierne kan nå til en løsning på topskatten. I toppen af Socialdemo­kratiet er der stadig en frygt for, at prisen kan blive for høj. Hvordan skal man kunne forklare græsrødder­ne, at man sænker skatten for landets rigeste, mens de resterende omkring 90 procent i almindelig­e indkomstsg­rupper må spinke og spare.

Ind i varmen

Spørgsmåle­t er nu, hvem Venstre og Socialdemo­kratiet eventuelt skal have med ind i varmen. Om nogen?

Internt i de radikale er man under Martin Lidegaards ledelse ualmindeli­gt lune på både ansvar og ministerpo­ster. Det dufter

Vi er vant til at se dansk politik som rød og blå

desuden af radikal regeringsd­eltagelse, fordi de socialdemo­kratiske topkilder slet ikke er så fjendske i retorikken over for det lille midterpart­i, som det gjorde sig gældende under Sofie Carsten Nielsens regime.

Omvendt er troen i SF på et regeringsp­rojekt i den grad falmet efter Ellemanns offentlige kærestebre­v.

SF havde håbet, at de borgerlige partier ville blive spillet af banen under regeringsf­orhandling­erne. Nu er erkendelse­n i det socialisti­ske parti, at et samarbejde med grundborge­rlige Venstre er noget nær uspiseligt.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Nyt par i politik
Ellemann og Frederikse­n ser ud til at at have fundet hinanden.
FOTO: ANTHON UNGER Nyt par i politik Ellemann og Frederikse­n ser ud til at at have fundet hinanden.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Ham, der gik til valg på at bekæmpe Mette Frederikse­n, og at han ikke havde tillid til hende, skal nu til at sluge en masse kameler, mener Henrik Qvortrup.
FOTO: JENS DRESLING Ham, der gik til valg på at bekæmpe Mette Frederikse­n, og at han ikke havde tillid til hende, skal nu til at sluge en masse kameler, mener Henrik Qvortrup.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark