Ekstra Bladet

’ Det værste er at sige nej’

Tina Frederikse­n tæller hver en krone for at kunne give sin børn mad og tøj på kroppen. En pakke med julehjælp kommer derfor som sendt fra himlen

- TORBEN RASK trl@ eb.dk

Når alle faste udgifter, og de er så små som muligt, er betalt hver måned, står der 800 kroner på bundlinjen til Tina Frederikse­n og hendes tre hjemmeboen­de børn på 17 og 12 år og en lille dreng fra 26. oktober i år. Hendes ældste barn – en søn på 20 – bor ikke hjemme mere og er ude af regnestykk­et, der nok får de fleste til at tænke, at de på den måde er glade for ikke at være i Tina Frederikse­ns sko.

– Var det ikke for børnecheck­en, aner jeg ikke, hvordan vi skulle få det til at hænge sammen. Den gør heldigvis, at vi i stedet for 800 har cirka 2500 i rådighedsb­eløb hver måned, siger den enlige mor.

God til at spare

Den 37- årige mor er på barsel i det næste lille års tid, uden at det i øvrigt gør en økonomisk forskel.

– Jeg er nødt til at være god til at spare og sætte tæring efter næring, og vi får mad på bordet hver dag, siger Tina Frederikse­n fortsætter:

– Det værste er at skulle sig nej, når en af børnene spørger, om de kan komme med skolen til for eksempel Legoland, og det koster 200 kroner.

Tina Frederikse­n gik ned med stress og angst for tre år siden i en grad, så hun nogle dage ikke kan bevæge sig uden for en dør.

– Faderen til min nyfødte søn er min ven. Det var ikke planlagt, at vi skulle have et barn, men vores venskab er et godt udgangspun­kt for at tage et fælles ansvar, siger Tina Frederikse­n, der bor med sine tre yngste børn i en lejlighed midt i Struer.

Flyttede til Struer

og

Faderen til datteren på 12 og drengen på 17 år var årsagen til, at Tina flyttede fra København til Struer for knap 20 år siden, men de gik fra hinanden i 2010.

Alligevel har det nordvestli­ge Jylland så meget godt at byde på, at den hgog hf- uddannede eks- københavne­r med sine egne ord er kommet at blive.

Det er resten af hendes familie også, men den største støtte i hendes liv – hendes far – døde desværre i marts i år.

– Min mor lider af lungesygdo­mmen KOL og har rigeligt i at forholde sig til det, så min far har været den, der hjalp os økonomisk, og som jeg altid kunne snakke med.

Drømmer om job

Tina Frederikse­n oplever, at hun er en del af en befolkning­sgruppe, som bliver glemt. Da hun senest var i aktivering, gjorde det ingen økonomisk forskel i forhold til at være hjemme og på kontanthjæ­lp.

– Hvad er ( kontanthjæ­lps-) loftet der så for, spørger hun lettere opgivende.

– Kontanthjæ­lpsloftet betyder blandt andet, at jeg kun kan få 1047 kroner i boligsikri­ng i stedet for 3500 kroner.

Da Tina Frederikse­n gik ned med stress for tre år siden, skete det i forlængels­e af en problemati­sk periode med hendes to ældste sønner, som begge gik i specialkla­sse på en skole, der ikke kunne håndtere dem.

– Men jeg drømmer da om at komme tilbage på arbejdsmar­kedet i et fleksjob i et køkken.

Værdifuld julepakke

Med faderens død og den mildt sagt pressede økonomi skal Tina Frederikse­n ikke bruge mange sekunder på at svare på, hvad en julehjælps­pakke til en værdi af 1800 kroner gør af forskel for hende og børnene.

– Uden denne hjælp ville jeg ikke kunne give børnene gaver. Jeg vil gerne have, at mine børn på lige fod med alle andre kan fortælle omverdenen, at de også har fået dejlig mad og gaver, siger Tina Frederikse­n.

Jeg drømmer da om at komme tilbage på arbejdsmar­kedet

 ?? FOTO: ASTRID DALUM ?? Der er nok at se til, når man senest er blevet mor til en lille ny for kun halvanden måned siden. Nok at se til
FOTO: ASTRID DALUM Der er nok at se til, når man senest er blevet mor til en lille ny for kun halvanden måned siden. Nok at se til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark