Ekstra Bladet

Parløb og vidt forskellig­e

- JOAKIM SØRENSEN jss@ eb.dk

Damgaard- brødrene blev berømte, da de gik fra iværksætte­re til milliardær­er. Erik blev forsidesto­f og boltrede sig i de kulørte blade, mens Preben holdt sig til erhvervssi­derne.

Alle gode iværksætte­re begynder i en kælder, og det samme gjorde de to Damgaard- drenge.

I 1980’ erne vendte Erik Damgaard nemlig hjem fra et studieopho­ld i USA med sin kuffert, en fascinatio­n for computere og idéen til et regnskabsp­rogram.

Den 23- årige Erik Damgaard stiftede sammen med sin 21- årige lillebror Damgaard Data.

Det unge brødrepar havde opdaget et hul i den vordende it- branche, og op gennem 80’ erne og 90’ erne voksede virksomhed­en. I 1999 havde de to it- iværksætte­re således mere end 500 ansatte og en årlig omsætning på 500 millioner kroner.

Det vanvittige vækstevent­yr affødte både anerkendel­se og ikke mindst tilbud, og i 2000 valgte brødrene at fusionere med konkurrent­en, Navision.

Indbringen­de beslutning

– I oprørte vande er det altid godt at stå sammen. Nu prøvede vi at være de rigtigt store, fortalte Erik Damgaard til DR i 2017.

Sammenlægn­ingen med Navision viste sig at være en indbringen­de beslutning.

Brødrenes kældervirk­somhed havde nemlig vokset sig så stor, at Microsoft havde fattet interesse for regnskabsp­rogrammet, og i 2002 lavede den amerikansk­e virksomhed deres – på det tidspunkt – største opkøb nogensinde, da de betalte 11 milliarder kroner for den danske virksomhed.

Den amerikansk­e drøm var blevet til virkelighe­d for Damgaard- brødrene, der kom fra opkøbet med 1,6 milliarder kroner hver. Formøblere­n og forvaltere­n

De to brødre skiltes erhvervsmæ­ssigt, og de forvaltede formuerne meget forskellig­t.

Erik Damgaard giftede sig med glamourmod­ellen Anni Fønsby, blev tv- kendis i realitysho­wet ’ Erik og Anni goes to Hollywood’ og tilbragte et årti i de kulørte blade.

Han endte også med at formøble en stor del af formuen ved blandt andet at lave fejlslagne investerin­ger i milliardær­vennernes virksomhed­er.

– Hold op, hvor har jeg ærgret mig i lang tid og sagt øv over, at jeg ikke bare satte mig ned med min milliard og nød livet. Jeg kan godt blive ramt af misundelse over, hvordan min lillebror ( Preben Damgaard, red.) har gjort det rigtig godt med sine penge, og jeg følte mig som en total fiasko, da jeg gik konkurs, for det er lidt taberagtig at sætte så mange penge over styr, fortalte den ældste Damgaard-bror til Børsen tidligere i år.

Alt imens Erik Damgaard blev et kendt ansigt i de danske stuer, holdt lillebror Preben sig væk fra medier og berømmelse.

I stedet blev han en succesfuld serie- investor, der sjældent optrådte offentligt. Han var på it- eventyr med virksomhed­er som Too Good To Go og Endomondo, ligesom han var investeret i danske giganter som B& O og Rockwool.

Forbillede

Hold op, hvor har jeg ærgret mig i lang tid og sagt øv

4. december 2022 skrev Lars Romedahl, direktør i Damgaard Company, at Preben Damgaard var død i en alt for ung alder. Nu skal hans firma og investerin­ger køre videre uden den erfarne forretning­smand ved roret.

– Preben vil altid være et forbillede og tjene som kilde til inspiratio­n, smil og glæde. Derfor vil vi også altid værne om de værdier, han både skabte, udtrykte og levede efter, og han vil for altid være en del af Damgaard Company og vores liv, lyder det fra Romedahl.

 ?? FOTO: LARS HANSEN ?? Erik Damgaard med overskæg og Preben Damgaard med en stolt hånd på en af datidens computere.
FOTO: LARS HANSEN Erik Damgaard med overskæg og Preben Damgaard med en stolt hånd på en af datidens computere.
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Erik Damgaard gav den gas på den røde løber, efter han blev rig. Her sammen med Anni Fønsby, som han fik et barn med.
FOTO: MOGENS FLINDT Erik Damgaard gav den gas på den røde løber, efter han blev rig. Her sammen med Anni Fønsby, som han fik et barn med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark