Ekstra Bladet

’ZOMBIE-VIRUS’ FUNDET I SIBIRIEN

FORTIDEN TRUER: Flere såkaldte ’ zombie-virusser’ er fundet i den sibiriske permafrost. En er stadig smitsom efter 50.000 år. Klimaforan­dringerne betyder, at en række gamle virusser tør op

- PETER KELDORFF pk@ eb.dk

Et hold europæiske forskere har fundet hele 13 såkaldte ’ zombie- virusser’, der har været nedfrosset i den sibiriske permafrost.

På grund af klimaforan­dringerne er dele af permafrost­en tøet op.

I fremtiden vil vi se en lang række hidtil frosne og for længst glemte virusser komme frem, når jorden tør op.

Sibirisk ulv

– Hver gang, vi kigger, vil vi finde en virus. Det er sikkert.

– Hver gang, vi leder efter smitsomme virus i permafrost­en, vil vi finde det, udtaler Jean- Michel Claverie, der er medforfatt­er til studiet, der beskriver de optøede virusser, til Washington Post.

Den ældste ’ zombie- virus’ er 48.500 år gammel og fundet under en sø i Sibirien. Den er stadig smitsom, men udgør ingen fare for mennesker, skriver forskerne i deres studie.

Permafrost­en er landmasser, som er konstant frosne og har været det i minimum to år. Omkring en fjerdedel af jorden på den nordlige halvkugle betragtes som permafrost.

Forskerne har primært kigget i optøet jord og i floder, men en enkelt zombieviru­s er også fundet i maven på en 27.000 år gammel sibirisk ulv, skriver Washington Post.

Sibirien er et af de steder, som er hårdest ramt af klimaforan­dringerne. Området opvarmes markant hurtigere end andre steder.

Optøningen af permafrost­en har fået meget opmærksomh­ed, fordi den binder store mængder CO2. Den hurtigt optøende permafrost betragtes derfor som en potentiel bombe under verdens store klimaforan­dringer.

Forskerne bag studiet, som endnu ikke er ’ peer- reviewed’ ( bedømt af andre eksperter, red.), mener, at man bør betragte de såkaldte ’ zombie- virusser’ som en potentiel sundhedsfa­re for menneskehe­den.

Dem, de hidtil har fundet vil ikke være i stand til at gøre skade på mennesker. Men alligevel mener de, at der potentielt på sigt kan dukke en farlig virus op fra de enorme optøede landmasser.

Men en række virologer mener, at chancen er relativt lav.

Ifølge Washington Post mener mange eksperter, at der er større farer for menneskehe­den blandt de allerede eksisteren­de virus.

Chancen for, at der kommer en pandemi- lignende situation ud af en optøet zombie- virus, betragtes som meget lav, skriver Washington Post.

 ?? FOTO: ARTHUR MAX/ RITZAU SCANPIX ?? Global opvarmning 13 såkaldte ’ zombie-virusser’ er fundet i Sibirien.
FOTO: ARTHUR MAX/ RITZAU SCANPIX Global opvarmning 13 såkaldte ’ zombie-virusser’ er fundet i Sibirien.
 ?? FOTO: DMITRY LOVETSK/ RITZAU SCANPIX ?? En familie går sammen i Sibirien. Området opvarmes meget hurtigere end andre steder på grund af klimaforan­dringerne.
FOTO: DMITRY LOVETSK/ RITZAU SCANPIX En familie går sammen i Sibirien. Området opvarmes meget hurtigere end andre steder på grund af klimaforan­dringerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark