Ekstra Bladet

STORTALENT STEPPER OP

Han var en af verdens mest succesfuld­e juniorrytt­ere, og nu fortæller danske Tobias Lund Andresen til Ekstra Bladet, at han fra næste år bliver WorldTour- rytter

- RASMUS NOWAK FRANKLIN

Næste år træder endnu en talentfuld dansker op på cykelsport­ens største scene. Tobias Lund Andresen har skrevet WorldTour- kontrakt med DSM.

Det 20- årige danske stortalent var en af verdens mest succesfuld­e juniorrytt­ere, og efter to sæsoner på DSM’s udviklings­hold træder han nu op på førstehold­et.

Til Ekstra Bladet fortæller den unge cykelrytte­r, der til dagligt bor i Københavns­området, at han mest af alt er lykkelig over, at han nu kan leve af at gøre det, han elsker:

– Nu kan jeg leve af min hobby. Cykling har altid været det, jeg har lavet ved siden af det nederen som at gå i skole, hvor man er træt og bare gerne vil hjem og træne.

– Mine venner siger, det er et arbejde, men det føler jeg slet ikke, det er.

– Jeg synes, jeg er heldig, at jeg kan få lov til at leve af det, jeg elsker.

– Jeg kender for eksempel ikke mange, der glæder sig til at komme tilbage på arbejde, når de er på ferie.

’ God reaktion’

Nyheden om, at han skulle være WorldTour- rytter, blev allerede overlevere­t til stortalent­et i sommer under etapeløbet Belgien Rundt på en overvælden­de, men rar måde.

– Efter jeg havde kørt enkeltstar­ten, kom min agent Ken Sommer over sammen med Andy ( Andreas Stauff, også agent, red.).

– Jeg vidste ikke, de var der. De trak mig til side og spurgte, om jeg ville være profession­el. Jeg prøvede ikke at reagere for meget, for det skulle jo helst være hemmeligt, så jeg prøvede at spille cool, men jeg blev meget glad. Jeg kan stadig ikke helt tro det.

– Jeg ringede til mine forældre bagefter. De var til koncert og var lidt fulde. Så jeg fik en rigtig god reaktion.

Vinderment­alitet

I sine to år på DSM’s udviklings­hold har Lund Andresen bevaret sin sejrslyst fra juniortide­n – hvor han var en af verdens bedste – da han ofte har fået lov til at køre efter resultater i både etape- og endagsløb.

Spurgt direkte til det viser danskeren da også, at han stadig har et velplejet vinderinst­inkt, da han håber på at kunne tage sin første sejr for WorldTour- holdet allerede i sin første sæson som profession­el.

– Jeg tror på, det er muligt at vinde et løb.

– Det er farligt at sige, og det kan være en urealistis­k forventnin­g, men jeg er nødt til at tro på det. Det er sådan, jeg er:

– Det er vigtigt for mig at tro på, jeg kan vinde.

Lund Andresens selvtillid kan forveksles med arrogance, men for ham handler det snarere om, at mentalitet­en hjælper ham i finalerne i de cykelløb, han drømmer om at vinde i fremtiden.

– Jeg sad i en spurt imod Jasper Phillipsen ( AlpecinFen­ix, red.) i år og tænkte: ’ Den har jeg!’, selvom det har jeg nok ikke.

– Når jeg sidder i finalen, så er alle i mit hoved dårligere end mig.

– Det er sådan, det fungerer for mig.

– Jeg skubber lidt ekstra, når jeg tænker, at ’ jeg er bedre end dig’, imens jeg sidder og skubber med Stefan Küng ( Groupama- FDJ). Den mentalitet hjælper mig.

Presses indefra

Presset kommer dog kun indefra – og ikke fra DSMholdet, der er kendt som en af de helt store talentfabr­ikker på WorldToure­n, men også i de senere år har haft problemer med ryttere, der ikke har kunnet forlige sig med holdets principper og metoder.

Lund Andresen mener dog, at holdet efter denne sæson står et godt sted, hvor de ryttere, der gerne ville væk, er blevet sendt afsted.

– Det er godt for holdet generelt, at dem, der vil væk, kommer væk. Der sker noget med mentalitet­en lige nu, som er rigtig godt.

Jeg synes, jeg er heldig, at jeg kan få lov til at leve af det, jeg elsker

Nu kan jeg leve af min hobby

Jeg ringede til mine forældre bagefter. De var til koncert og var lidt fulde. Så jeg fik en rigtig god reaktion

– Det gennemsyre­r hele holdet; ryttere såvel som stab.

– Nu har vi været igennem nogle år, hvor der har været folk på holdet, som gerne ville væk, men nu er alle glade for at være her.

Rodenberg er tilbage

Iblandt de ryttere, der skifter væk fra DSM i år, er bl. a. danskerne Asbjørn og Søren Kragh Andersen samt Casper Pedersen. Førstnævnt­e indstiller karrieren, mens de to andre skifter til henholdsvi­s Alpecin- Fenix og QuickStep.

Lund Andresen bliver dog ikke ene dansker på DSM, der også har banestjern­en Frederik Rodenberg på kontrakt næste år.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Kæmpe optur
– Jeg tror på, det er muligt at vinde et løb, fortæller en ny WorldTour- rytter Tobias Lund Andresen.
FOTO: GETTY IMAGES Kæmpe optur – Jeg tror på, det er muligt at vinde et løb, fortæller en ny WorldTour- rytter Tobias Lund Andresen.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark