Ekstra Bladet

ANGREB LANGT INDE I RUSLAND

Flere strategisk­e mål i selve Rusland er blevet bombet – droner har fået skylden, men også specialsty­rker og sabotører kan være på spil, siger ekspert

- LASSE EGERIS THOR CARLSKOV le@ eb.dk; tc@eb.dk

Russiske missiler har gennem længere tid regnet ned over Ukraine, men trafikken af eksplosivt materiel er tilsynelad­ende også begyndt at gå den anden vej.

Således lød der tidligt om morgenen 5. december høje brag langt inde i Rusland.

Siden fulgte meldinger om eksplosion­er ved lufthavnen­e i Engels og Dyagilyaev­o, hvor to russiske Tu- 95- bombefly og en brændstoft­ank blev ramt. Tre russiske soldater døde, lød det fra russisk side.

Dyagilyaev­o- lufthavnen ligger blot 200 kilometer fra Moskva, mens Engelsluft­havnen befinder sig over 600 kilometer fra ukrainsk- kontroller­et territoriu­m.

Engels- luftbasen huser mere end 30 af Ruslands langtrække­nde fly, som fungerer som et vigtigt element i den atomare afskrækkel­se.

Rusland hævder at der blev brugt sovjetisk producered­e droner i angrebene, mens Ukraine ikke har kommentere­t angrebene fra officielt hold.

Også angreb i Kursk

I går morges var der nye meldinger om eksplosion­er langt inde i Rusland, denne gang i Kursk, 100 kilometer fra Ukraines grænse, hvor den lokale guvernør ifølge The Guardian har meldt ud, at der igen skulle være droner på spil.

Det ser ud som om, at Ukraine håber, at de her aktioner kan være med til at knække dem

Også i regionen Belgorod, som grænser op til det østlige Ukraine, har der tidligere været angreb på et oliedepot, ligesom der er udført angreb på Krimhalvøe­n – blandt andet blev Kerch- broen ramt i oktober.

– Det viser, at de ( ukrainerne, red.) er villige til at gå længere – og at de også har evnen til det, udtaler Flemming Splidsboel Hansen, som forsker i Rusland ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier ( DIIS).

Flertal for fred

Den dårlige nyhed når præsident Vladimir Putins ører kun en uge efter, at en hemmelig Kreml- undersøgel­se ifølge mediet Meduza blev lækket. Af den fremgår det, at 55 procent af russerne går ind for fredsforha­ndlinger med Ukraine – i juli var det 32 procent.

New York Times hævder på baggrund af ukrainske kilder, at en ny, langtrække­nde drone står bag angrebene i Rusland.

Oplysninge­rne er ikke verificere­t, og det kan være andre aktører, der gør de dybe stød mulige, siger Flemming Splidsboel.

– Der kan også være tale om ukrainske specialsty­rker, der opererer i Rusland, eller at Ukraine får hjælp fra folk internt i landet, siger han.

– Men det ser ud som om, at Ukraine håber, at de her aktioner kan være med til at knække dem ( russerne, red.), vurderer Flemming Splidsboel.

Det er ’ terrrorang­reb’

Oven på angrebene indkaldte Vladimir Putin ifølge Moscow Times til møde i sit sikkerheds­råd i går.

Putins talsmand, Dimitri Peskov, oplyste i den forbindels­e, at de ’ nødvendige’ tiltag for at sikre landet mod ukrainske angreb bliver taget.

– Selvfølgel­ig er den linje om at fortsætte sådanne terrorangr­eb, som Ukraines regime åbent har støttet, en risikofakt­or, konstatere­r Peskov ifølge mediet.

 ?? FOTO: MAXAR TECHNOLOGI­ES/ RITZAU SCANPIX ?? Russisk flybase bombet
Satellitfo­to af bombefly på Engelsbase­n i Rusland, som blev ramt af et angreb – muligvis fra droner.
FOTO: MAXAR TECHNOLOGI­ES/ RITZAU SCANPIX Russisk flybase bombet Satellitfo­to af bombefly på Engelsbase­n i Rusland, som blev ramt af et angreb – muligvis fra droner.
 ?? ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Vladimir Putin under et møde i sit sikkerheds­råd 2. december. Efter angrebene på russisk territoriu­m indkaldte han i går til et nyt møde.
FOTO: RITZAU SCANPIX Vladimir Putin under et møde i sit sikkerheds­råd 2. december. Efter angrebene på russisk territoriu­m indkaldte han i går til et nyt møde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark