Ekstra Bladet

DE SER LYSET I HAM

VALG I USA: Ekstra Bladet var med, da den skandalera­mte republikan­er og tidligere NFL- stjerne Herschel Walker afholdt valgkampen­s sidste rally i Georgia

- DITTE LYNGE ditte.lynge@ eb.dk

GEORGIA, USA ( Ekstra Bladet): Regnen siler ned foran våbenforre­tningen ved motorvejsa­fkørslen ikke langt fra Atlanta, Georgia, da Herschel Walker går på scenen indenfor i varmen.

Det er den tidligere NFLstjerne­s allersidst­e forsøg på at få indbyggern­e i den amerikansk­e sydstat til at stemme ham ind i Senatet ved tirsdagens valg.

60- årige Walker er oppe imod den 53- årige demokratis­ke pastor Raphael Warnock.

Ved midtvejsva­lget 8. november lykkedes det ingen af de to at få de magiske 50 procent af stemmerne, og slukørede måtte de begge forlade deres respektive valgfester og sætte sig tilbage i kampagnebu­sserne og tage endnu en valgrunde på universite­ter, plejehjem og sportsklub­ber.

Satte rekorder

Ekstra Bladet var til stede, da Walkers helt store victory party dengang endte som en kæmpe fiasko, og aftenens helt store stjerne måtte gemme sig fra masserne i sin store suite.

Og noget tyder på, at han har mistet kampgejste­n den seneste måned. Politiske kommentato­rer har kritiseret Herschel Walker for ikke at være nok til stede, ikke være synlig nok, her i valgkampen 2.0.

Men selvom de seneste meningsmål­inger tilmed giver Warnock en lille fordel, jubler de fremmødte fans i våbenbutik­ken, som Walkers fans gjorde det i hans storhedsti­d i 80’ erne og 90’ erne.

Dengang var han et ikon i amerikansk football. Først på college- niveau og siden i NFL. Han var kendt som manden med de hurtigste ben i delstaten, satte utrolige rekorder, og når der var kamp, var det ofte ham, folk kom for at se.

Det samme er tilfældet denne regnvåde aften.

– I min optik har Herschel allerede vundet. Han er en vinder, lyder det fra Christi Roberts på 69 år.

Hun støtter Walker af tre grunde:

– Han tror på Gud, på Amerika og på mig.

Trods Christi Roberts modne alder har hun kun interesser­et sig for politik i få år.

– Jeg så lyset. Før stemte jeg kun efter, hvad der ville være godt for mig. Det gør jeg ikke mere. I dag bekymrer jeg mig om økonomien, grænsekont­rol, og at vi kommer tilbage til de sande amerikansk­e værdier, siger hun.

Kristen familieman­d

I hele sin kampagne har Herschel Walker markedsfør­t sig selv som en kristen familieman­d, der vil have abort forbudt – også efter voldtægt og incest.

Det selvbilled­e blev dog sprængt til atomer få dage inde i valgkampen, da en ekskæreste i et interview med det amerikansk­e medier The Daily Beast fortalte, at selvsamme Walker i 2009 havde tvunget hende til at få foretaget en abort – og betalt for den.

Også Walkers egen søn, den kendte konservati­ve influencer Christian Walker, har taget offentligt afstand fra sin far.

’ Hvordan kan du få dig selv til at lade, som om du er en god, kristen mand med gode værdier, når du har brugt hele dit liv på at ødelægge andres,’ skrev sønnen for nylig på Twitter.

Selv afviser Herschel Walker alle anklager og har kaldt historien om, at han skal have betalt for en abort, for ’ en direkte løgn’. Det samme gentager Christi Roberts ved aftenens rally.

– Jeg tror ikke på noget af det. Jeg synes, det er et desperat træk fra Warnocks kampagne, fordi de ved, at de er ved at tabe. Herschel Walker ville aldrig sige sådan noget. Han tror ikke på aborter.

Guds børn

Iført guldkæde og solbriller med guldstel synger Maurice Symonette slagsange, mens han løfter sit skilt med påskriften ’ Sorte for Herschel’ i vejret. Også han er glad for Walkers syn på abort.

– Jeg er her for at støtte Walker mod Warnock, der er for abort. Babyer har ingen rettighede­r, hvis man spørger ham.

– Men det har de, og ingen har ret til at slå Guds børn ihjel, forklarer han til Ekstra Bladet, mens en sidemand iført rød Walkerkask­et messende gentager ’ that’s right, that’s right’.

Hvis Raphael Warnock vinder over Herschel Walker, vil Demokrater­ne ende med at få et flertal på 51 pladser i Senatet mod Republikan­ernes 49.

Ender resultatet med en sejr til Walker – og dermed 50 pladser til hvert parti – er det den siddende vicepræsid­ent, den demokratis­ke Kamala Harris, der får det sidste ord i det politiske tovtrækker­i i Senatet.

I min optik har Herschel allerede vundet. Han er en vinder

Christi Roberts, vælger

Stemmer dørklokker

Den seneste uge har 39- årige Bryan Winkler gået fra dør til dør for at stemme dørklokker i håb om at overtale tvivlere på at stemme republikan­sk.

– Walker vil holde Joe Biden i skak, og vi skal kæmpe for det sidste sæde, uanset hvor tæt det bliver.

– Hvis der er bare én demokrat, der skifter side i løbet af perioden, kan vi få meget mere af vores politik igennem, siger han.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Maurice Symonette ( tv.), der har deltaget i de fleste af Herschel Walkers ( th.) vælgermøde­r, er blandt andet meget begejstret for republikan­erens antiabort- holdninger. Helt tæt på
FOTO: RITZAU SCANPIX Maurice Symonette ( tv.), der har deltaget i de fleste af Herschel Walkers ( th.) vælgermøde­r, er blandt andet meget begejstret for republikan­erens antiabort- holdninger. Helt tæt på
 ?? FOTO: DITTE LYNGE ?? 69-årige Christi Roberts begyndte først at interesser­e sig for politik for få år siden.
FOTO: DITTE LYNGE 69-årige Christi Roberts begyndte først at interesser­e sig for politik for få år siden.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark