Ekstra Bladet

– LYKKEN ER AT KØRE I SIN ULTIMATIVE DRØMMEBIL

Det vil ikke være løgn at sige, at biler har spillet en næsten forurolige­nde stor rolle i bilentusia­st og - ekspert Joachim Kay Stenders liv. Især de gamle, smukke og analoge biler har en særlig plads i hans hjerte

- KIRI KIM LASSEN JENSEN

Hvornår begyndte du at interesser­e dig for biler?

– Min far er præst, og da jeg var barn, var jeg tit med ham ude at rejse rundt i de europæiske lande. Det var mildest talt deprimeren­de kedeligt, så jeg begyndte at kigge på biler. For på det punkt var der forskel, alt efter hvor i verden vi var, og hvilke modeller man kunne se på gaden. Jeg legede heller ikke med andet end biler, og jeg kan næsten på autistisk vis huske, hvilke bilmodelle­r vores familiemed­lemmer kørte i på et hvilket som helst tidspunkt op gennem min opvækst. Min lykke var selvsagt gjort, da vi sidenhen flyttede til Californie­n i USA, og det endda ramlede sammen med, at jeg fyldte 16 år, og kunne tage kørekort. Og da vi kom tilbage til Danmark, tog jeg det danske kørekort dén dag, jeg fyldte 18 år, så jeg igen kunne komme ud at køre.

Hvilke biler interesser­er du dig mest for?

- Jeg har et meget nostalgisk forhold til biler, og ser dem som tidslommer, jeg kan dykke ned i. ❘sær biler fra min egen ungdom, så biler fra 70’erne til og med 90’erne, tænder mig mest. Nye biler siger mig mildeste talt ikke noget. De er grimme, og de har intet med biler at gøre. For mig skal en bil ikke være en computer. Det er en fintunet maskine, og man skal kunne mærke de rå hestekræft­er, når man kører i den, og vide, hvordan man håndterer den. ❘ sådan en gammel bil med manuelt gear, er det perfekte gearskifte jo den rene orgasme.

Hvad kan gamle biler, som nye ikke kan?

– De har sjæl, og så var man i fortiden bare bedre til at bygge biler. Det var kvalitet frem for kvantitet, og der var tænkt over detaljer. ❘ dag bliver bilerne bare større og større. □n ny Porsche er jo næsten dobbelt så stor, som de var før i tiden.

Hvilken en var din første bil?

– Min allerførst­e bil, havde jeg i USA, og det var en Mercury Grand Marquis, men den første jeg fik hjemme i Danmark var en helt original BMW e36 318iS coupe med manuelt gear. Hvis jeg have beholdt den i dag, havde den været mange penge værd. Den havde kun kørt 25.000 kilometer, og den duftede berusende godt.

Er der en bil, du fortryder, du har solgt?

– Min Porsche Boxster 986 2.5 med manuelt gear, som jeg selv hentede i Sydtysklan­d, savner jeg på daglig basis. Man kan faktisk blive ægte lykkelig, når ens drøm går i opfyldelse, og hele vejen hjem flaskede sommerfugl­ene rundt i brystkasse­n på mig, og jeg var rørt til tårer. Den var helt originalt og havde kun kørt 61.932 km. Det var den bedste tid i mit liv, da jeg ejede den, og vi fik mange gode oplevelser sammen.

Hvad er vigtigst for dig, når du skal have en ny bil?

- Jagten på den helt rigtige bil - i perfekt stand med 100 procent originale dele ned til mindste detalje, hvor intet er ændret eller udskiftet, selvom det er en gammel bil, og den faktisk er fuldstændi­g, som da den i sin tid rullede ud af fabrikken - er mit yndlings drug. Det er en tidskræven­de og også dyr hobby. Jeg er ikke født velhavende, jeg er bare dybt uansvarlig, men jeg kan ikke lade være med at hige efter at eje smukke biler.

Hvor mange har du nu?

5 biler i alt. Jeg har en Mercedes SL500 R129 fra 1996, en Porsche 996 Turbo 911 fra 2001, □n Toyota Land Cruiser VX200 V8 Diesel - □n 30.000 kilomters BMW □36 318iS Coupe med manuel gear, og så har min kone en 200.000 kilomerts gammel smadderkas­se af en Open Corsa 1.2.

Hvor meget bruger du dem?

- Jeg kører i mine biler hele året rundt, også bare for at se folks forargede ansigter, når jeg kører i vejsalt. Selvfølgel­ig er jeg obs på rust, med de er produceret dengang, biler var bygget til at holde.

Hvis du vandt den store jackpot i lotto, hvilken bil ville du så købe?

- Jeg ville købe samtlige biler tilbage, som jeg har solgt gennem tiden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jaochim Kay Stender har et blødt punkt for klassiske biler.
FOTO: PRIVAT Jaochim Kay Stender har et blødt punkt for klassiske biler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark