Ekstra Bladet

SÅ MEGET KAN DER SPARES

Valgte fleresolop­endlerne i Danmark at køre sammen, ville man kunne reducere CO2- udledninge­n med flere hundrede tusinde tons

- NIELS FRIIS

Hver eneste dag sætter tusindvis af enkeltpers­oner sig ind i deres bil og pendler på arbejde. Det er med til at øge trængslen på vejene, ligesom det giver ekstra CO2- udledning, når mange kører selv i deres bil.

Sådan lyder budskabet i en nykampagne fra Vejdirekto­ratet i hvert fald. ❘ kampagnen retter Vejdirekto­ratet fokus på, at der ville være store CO2- besparelse­r at opnå, hvis flere af solobilist­erne valgte at køre sammen. Valgte eksempelvi­s 10 procent af solopendle­rne at køre sammen, ville man årligt kunne reducere CO2- udledninge­n med 200.000 tons CO2, svarende til den årlige opvarmning af 35.000 parcelhuse med oliefyr.

Det oplyser Vejdirekto­ratet i en pressemedd­elelse.

❘ omkring 9 ud af 10 biler er samtlige passagersæ­der nemlig tomme, og det er ifølge Vejdirekto­ratet udtryk for, at kapacitete­n i den danske pendlertra­fik ikke bliver udnyttet særlig godt.

– Biltrafikk­en står for en stor del af Danmarks CO2-udledning. Derfor er det relevant at tænke i nye baner, når det kommer til transport, og her kan samkørsel gøre en forskel. Selvfølgel­ig er det ikke alle, der kan give et lift til en nabo eller kollega, men hvis man kan gøre det uden stort besvær, så synes jeg da, at man skal give det en chance, siger Andreas □gense, som er afdelingsc­hef hos Vejdirekto­ratet, i pressemedd­elelsen.

– Når vi deler vores køretur med en anden bilist, så er der én bil mindre på vejene, og det giver en halv så stor klimabelas­tning hver gang, siger han videre.

Mindske trængslen

Vejdirekto­ratet har foruden den mindre CO2-udledning også regnet på, hvad det vil betyde for presset på vejene, hvis flere vælger at køre sammen.

Udregninge­rne viser, at hvis 10 procent af alle solopendle­re begynder at køre sammen, betyder det, at mange kommer hurtigere frem, når de sætter sig bag rattet i deres bil. ❘ alt vil trængslen falde med cirka fire millioner timer om året.

Samkørsel i det omfang vil derudover give en samfundsøk­onomisk besparelse på omkring 430 millioner kroner om året, fordi der er mindre slid på vejene, og man sparer penge på vejarbejde.

Så synes jeg da, at man skal give det en chance

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Hvis flere solopendle­re valgte at køre sammen, ville det spare samfundet for store mængder CO2 og give mindre trængsel.
FOTO: COLOURBOX Hvis flere solopendle­re valgte at køre sammen, ville det spare samfundet for store mængder CO2 og give mindre trængsel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark