Ekstra Bladet

Sådan holder du bilen vinterklar

- NIELS FRIIS

ESC, førerassis­tent, automatisk nødbremse, parkerings­assistent, vognbaneal­arm og afstandrad­arer. Det er blot nogle af de sikkerheds­systemer, som kan risikere ikke at fungere, hvis vinteren byder på sne, is og snavs.

Når sensorer og kameraer dækkes af eksempelvi­s sne eller skidt fra vejene, kan systemerne nemlig ikke fungere efter hensigten. Det fortæller Applus Bilsyn i en pressemedd­elelse.

– Hver vinter modtager vi biler til syn, hvor sensorer og kameraer er dækket af sort snavs. Sne, is, sand og småsten sætter sig overalt på bilen i de kommende måneder, og sensorer og kameraer mister noget af deres udsyn og evne til at ‘ læse’ veje, skilte og andre trafikante­r, siger John Gantzhorn, som er teknisk konsulent hos Applus Bilsyn.

Meget udsatte

Når vinteren er over os, er der større sandsynlig­hed for, at sensorer og kameraer dækkes til, fordi der ofte er mere skidt på vejene i vinterperi­oden. Det gælder eksempelvi­s de enheder, der sidder inde bag forruden, hvis vinduesvis­keren ikke fungerer optimalt.

Tricket til at være sikker på, at systemerne fungerer efter hensigten, er ganske simpelt.

– Det bedste, man kan gøre, er ganske enkelt at vaske bilen hyppigt i vintermåne­derne, fordi det fjerner snavs på bilen og sikrer orienterin­gssystemer­nes udsyn. Kør enten bilen i vaskehalle­n eller find haveslange og vaskebørst­e frem derhjemme. Gør man det selv, er det en god idé at gennemgå bilens manual, hvor man kan finde deres placeringe­r. Brug eventuelt fem minutter på at gå de enkelte sensorer og kamera igennem med en svamp, så du er helt sikker på, at de ikke er dækket, lyder opfordring­en fra John Gantzhorn.

 ?? FOTO: PR ?? D
Det er vigtigt, at holde bilens kameraer og sensorer fri for snavs og sne i løbet af vinteren.
FOTO: PR D Det er vigtigt, at holde bilens kameraer og sensorer fri for snavs og sne i løbet af vinteren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark