Ekstra Bladet

DET TRÆKKER OP TIL ET KÆMPE LØFTEBRUD Ellemann var hård og betingelse­sløs. Ham kunne man (angiveligt) stole på

- Asger Juhl

ET KÆMPE løftebrud er undervejs i dansk politik. Det er alvorligt, for man skal kunne stole på, hvad politikern­e lover under en valgkamp. Det er helt grundlægge­nde for demokratie­t.

VI VÆLGERE har ikke andet seletøj at holde i. Vi kan ikke rive kontrakten med politikern­e i stykker midt i det hele. Vi kan ikke sige til de folkevalgt­e, at de ikke må lave den eller den aftale, fordi de havde lovet noget andet.

POLITIKERN­E KAN gøre lige, hvad pokker de vil, uden nogen konsekvens­er, så længe de har deres mandat på Christians­borg. Og de kan bryde lige så mange løfter, de vil, inden næste valg. Noget tyder på, at de er usædvanlig­t hurtigt ude af startbokse­ne i år.

VI STILLER OM til 5. oktober i år. Det er eftermidda­g, og Mette Frederikse­n ( S) har lige udskrevet folketings­valg et par timer forinden. Venstres formand, Jakob Ellemann- Jensen, har netop indkaldt til pressemøde – han har et vigtigt budskab til sine vælgere. Han har en hvid skjorte på, men intet slips. Han ser ivrig ud foran den blå baggrund, hvorpå der står ’ VENSTRE VENSTRE VENSTRE VENSTRE VENSTRE’.

ELLEMANN HAR endnu ikke fået de nye briller, som får ham til at se troværdig ud. Venstre- formanden er frisk og klar i mælet: ’ Nej, vi kommer ikke til at indgå i en regering sammen med Socialdemo­kratiet,’ fastslog han.

SÅDAN SAGDE HAN. Siden stemte 470.000 danskere på Venstre, og nu mener han noget andet. Han vil gerne i regering med Socialdemo­kratiet. Ellemann er åben for at gøre Mette Frederikse­n til statsminis­ter igen.

FORESTIL DIG, at det parti, du stemte på, løb fra sit store løfte en måned efter valget. Hvis Alternativ­et pludselig gik ind for mere CO2- udledning, hvis Enhedslist­en gik ind for lavere kontanthjæ­lp, eller hvis Nye Borgerlige gik ind for mere indvandrin­g, så ville din stemme være blevet misbrugt af dem, du havde givet din tillid og din stemme.

HVIS ELLEMANN inden valget havde sagt, at det var usandsynli­gt med en SVregering, men at han ikke ville udelukke det, havde det været fint. Men det sagde han ikke. Han havde ingen forbehold, ingen fodnoter. Ellemann var hård og betingelse­sløs. Ham kunne man ( angiveligt) stole på.

EKSTRA BLADET VIL opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter eller holde op med at love noget. Eneste formildend­e omstændigh­ed er, at mange danskere efterhånde­n har mistet tilliden til deres politikere og derfor ikke havde forventet andet.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Jakob Ellemann er i gang med at hive Troels Lund Poulsen og de øvrige Venstrefol­k ind i et tæt samarbejde med socialdemo­kraterne.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Jakob Ellemann er i gang med at hive Troels Lund Poulsen og de øvrige Venstrefol­k ind i et tæt samarbejde med socialdemo­kraterne.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark