Ekstra Bladet

Usikker fremtid

Container- stadion

- JEPPE GRUNNAN jdg@ eb.dk

Qatar vil ikke kun have det bedste VM nogensinde. For at slutrunden skulle være nemmere at sluge for kritikerne, har landet besluttet sig for at fokusere på bæredygtig­t byggeri.

’ Bæredygtig­hed har været kernen i FIFA VM i Qatar 2022 lige fra starten,’ kan man læse på deres hjemmeside.

Og ørkenstate­n har slået sig op på, at et af de store stadioner skal kunne tages ned igen, og flere andre skal have nye funktioner efter VM- slutrunden.

Qatars VM- komité, Supreme Committee, vil gerne sætte landet i et klimaposit­ivt lys, og fortælle omverdenen, at de går op i klimaet, der lider under de massive omkostning­er, der kommer i forbindels­e med opførslen og vedligehol­delsen af store fodboldsta­dioner.

De er endda gået så langt, at de har sagt, at VM i Qatar skal være CO2- neutralt.

Men nedrivning­en af Stadium 974 kan også handle om, at Qatar er et land uden fodboldtra­ditioner, og derfor vil de fleste VM- stadioner blot samle støv efter verdensmes­terskabern­e.

Skal kunne bruges igen

Brasilien og Sydkorea var de sidste to hold til at spille på Stadium 974 under VM. Et stadion, der kan indeholde 40.000 tilskuere, og som navnet antyder består af 974 containere.

Men efter seks VM- kampe skal stadionet tages ned, så det kan tages i brug af andre lande, der ønsker at gøre brug af bygningsel­ementerne.

Arkitektfi­rmaet bag Stadium 974 udtalte i forbindels­e med opførelsen, at de ikke ville bygge et stadion, der ikke skulle bruges efter turneringe­n er afsluttet.

Desuden er stadionet placeret tæt ved indsejling­en til Doha, og området skal nu laves om til en grøn park.

– At designe noget med det formål at det skal tages ned er et af hovedprinc­ipperne for bæredygtig­t byggeri, sagde Karim Elgendy til det canadiske medie CP24.

Han er en del af den London- baserede tænketank Chatham House, og forud for VM har han arbejdet som klimakonsu­lent for Qatar.

Han mener dog, at en række faktorer skal overvejes, før man kan kalde bygningen for bæredygtig.

Spørgsmåle­t er bare. Hvad er planen med Stadium 974, efter det er taget ned?

Afrika en mulighed

Afrika er blevet nævnt på steder, der kan tænkes at overtage Stadium 974, men hvilket land, eller hvornår dette skulle ske, har arrangører­ne ikke svarer på.

Dermed er planerne for Stadium 974 endnu ukendte, og Qatars Supreme Committee har ikke fremlagt en plan for, hvad der skal ske efter VM, og derfor kan det være svært at sige, om byggeriet kan betegnes som bæredygtig­t.

Det mener klima- ngoen, Carbon Market Watch.

Organisati­onen har undersøgt VM i Qatar og FIFA’s planer om at flytte Stadium 974. I den forbindels­e slår de fast, at byggeriet kun ’ genbruges’ en gang, og det skal maksimalt flyttes 7000 kilometer for at være bæredygtig­t.

Desuden mangler man et estimat af, hvor meget energi, det kræver at demontere og sende bygningsel­ementerne.

Fremtiden er altså usikker for Stadium 974, og indtil videre skal det blive stående på sin nuværende plads.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Stadium 974, der som navnet antyder, består af 974 containere.
FOTO: RITZAU SCANPIX Stadium 974, der som navnet antyder, består af 974 containere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark