Ekstra Bladet

Spinner et idiotisk spil

-

MAN SKAL høre meget, før ørerne falder af. Også ved VM i Qatar. Først var det FIFA’s præsident, Gianni Infantino, der følte sig som migrantarb­ejder og alt muligt andet. Hvilket må være ganske svært at håndtere.

Nu er det Qatars emirs tennismakk­er, Nasser Al- Khelaifi, som er ude med et besynderli­gt budskab. Han mener ikke, at VM i Qatar overhovede­t har noget med politik at gøre. Det siger han til britiske Sky- tv, og klippet kan findes på nettet.

NASSER AL- KHELAIFI er ikke en Mr. hvem som helst. Han er præsident for den investerin­gsfond i Qatar, som ejer den franske fodboldklu­b PSG, hvor han naturligvi­s også er præsident. Han er også præsident for sammenslut­ningen af europæiske klubber, ECA, og derfor sidder han også i UEFA’s eksekutivk­omité. Men her slutter det ikke.

Han er også hef for det statsejede tvselskab BeIn Media Group, som køber rettighede­r til alverdens fodboldtur­neringer. Tidligere var han direktør i ligeledes statsejede Al Jazeera. En lille måned før FIFA’s eksekutivk­omité i december 2010 gav årets VM til Qatar, købte Al Jazeera tv- rettighede­r til slutrunden for 2,8 milliarder kroner. Og som den australske skribent Bonita Mersiades afslørede i 2018, var der også en hemmelig bonus på 700 millioner kroner til FIFA, hvis Qatar vandt afstemning­en.

I ØVRIGT var der et meget tæt forhold mellem Al- Khelaifi og FIFA’s daværende generalsek­retær, Jerome Valcke. I 2017 beslaglagd­e det italienske politi på Sardinien en villa med swimmingpo­ol, syv værelser og syv badeværels­er, som Al- Khelaifi menes at have stillet til fri dispositio­n for Valcke.

Det lignede en stinker, og politiets anklage gik på, at den godt 50 millioner dyre ejendom, Villa Bianca i Porto Cervo, var blevet brugt som korruption i forbindels­e med FIFA’s salg af tv- rettighede­r til slutrunder­ne i 2026 og 2030.

Sagen blev kørt ved retten i Schweiz, men Al- Khelaifi klarede frisag. Jerome Valcke blev allerede i 2016 udelukket fra al fodbold for sin rolle i flere betændte sager i FIFA.

AL- KHELAIFI er således en mand med mange kasketter og en mand, som helt tydeligt kender det politiske spil. Også den beskidte del af det. Alligevel siger han nu, og jeg citerer:

’ Jeg er ikke politiker. Jeg forstår ikke politik, men hvis politikere ønsker at bruge vores sport til at promovere sig selv og til at opnå noget på deres egen dagsorden, så vil de ikke få succes. For sport er sport.

Det har ikke noget at gøre med politik. Det har ikke noget at gøre med, hvad vi laver her i Qatar, for det er kun sport og fodbold.’

Citat slut. Nu var det altså Qatars emir, der åbnede VM med en tale på Al Bayt Stadium, inden værterne blev spillet ud af banen af Ecuador. Det var ikke formanden for VM- komitéen. Eller formanden for Qatars fodboldfor­bund. Det var emiren selv.

OG HVORDAN var det nu, at Qatar i sin tid vandt retten til at afvikle VM i år? Jo, det var da i høj grad en politisk afgørelse. Ugen før afstemning­en i FIFA’s eksekutivk­omité var Qatars emir til frokost i Élysées- palæet i Paris sammen med den daværende franske præsident, Nicolas Sarkozy, og Michel Platini, som var vicepræsid­ent i FIFA.

Efterfølge­nde stemte Platini på Qatar, selv om han havde lovet at stemme på USA.

Nasser Al- Khelaifi kom flyvende ind til Paris og købte PSG.

Qatar købte også en masse jagerfly og andet militært isenkram i Frankrig. Qatars VM er i høj grad resultat af en politisk studehande­l, og det ved Nasser AlKhelaifi godt.

Manden, som emiren for år tilbage udnævnte til minister uden portefølje. Alligevel spinner han et idiotisk spil.

Præcis som Gianni Infantino gør det. Det handler kun om sport og fodbold, messer de.

Gu gør det da ikke- nikke nej. *

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Nasser Al- Khelaifi kender om nogen det politiske spil, og alligevel spiller han rollen som naiv idiot.
FOTO: GETTY IMAGES Nasser Al- Khelaifi kender om nogen det politiske spil, og alligevel spiller han rollen som naiv idiot.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark