Ekstra Bladet

KAN HUN VENDE HJEM

Basketball­spilleren Brittney Griner er blevet løsladt fra fængslet i Rusland

- STEFAN CHRISTENSE­N sc@ eb.dk

Den dobbelte OL- guldvinder Brittney Griner er igen en fri kvinde.

Det skriver flere amerikansk­e medier, heriblandt CNN og CBS, og præsident Joe Biden har siden bekræftet historien via sin officielle Twitter- konto.

Ifølge medierne har Joe Bidens administra­tion forhandlet en aftale på plads med Rusland. Det betyder, at USA sender våbenhandl­eren Viktor Bout den anden vej. Han er kendt som ’dødens købmand’.

Ifølge amerikansk­e medier er Brittney Griner allerede i amerikansk varetægt, og Joe Biden oplyser på Twitter, at han allerede har været i telefonisk kontakt med Griner. Her fremgår det også, at hun sidder i et fly på vej hjem til USA.

Ifølge CBS kom aftalen i stand sidste torsdag.

Cannabisol­ie

Ifølge Reuters foregik fangeudvek­slingen i Abu Dhabi, hvor Saudi Arabiens kronprins, Mohamed bin Salman, og De Forenede Arabiske Emirater var med til at mediere udveksling­en.

Basketball­spilleren har siddet fængslet i Rusland i ti måneder, efter hun blev anholdt for besiddelse af cannabisol­ie i en lufthavn i Moskva i februar. Hun fik sin endelige dom på intet mindre end ni års fængsel i august, efter hun havde erkendt at have haft cannabisol­ien, men nægtet at ville smugle den.

Hun har spillet for den russiske klub UMMC Ekaterinbu­rg siden 2014.

Byttehande­len mellem Griner og våbenhandl­eren kommer ikke som et lyn fra en skyfri himmel.

Der har således længe været spekuleret i, at begge parter kunne være interesser­et i den løsning. Så sent som 10. november udtalte præsident Joe Biden, at han håbede at nå en aftale med Vladimir Putin efter det amerikansk­e midtvejsva­lg. Det er nu sket.

Viktor Bout, der har en fortid i det sovjetiske militær, afsonede en dom på 25 år i USA for at planlægge drab på amerikansk­e statsborge­re, salg af antiluftsk­yts og for at forsyne en terrororga­nisation.

De seneste måneder har været et helvede for Brittney

 ?? FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP/ RITZAU SCANPIX ?? Brittney Griner er ude af russisk fangenskab.
FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP/ RITZAU SCANPIX Brittney Griner er ude af russisk fangenskab.
 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/ RITZAU SCANPIX ?? Brittney Griners kone, Cherelle Griner, og præsident Joe Biden hånd i hånd ved gårsdagens pressemøde.
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/ RITZAU SCANPIX Brittney Griners kone, Cherelle Griner, og præsident Joe Biden hånd i hånd ved gårsdagens pressemøde.
 ?? FOTO: CHRISTIAN PETERSEN/GETTY IMAGES/ RITZAU SCANPIX ?? Brittney Griner måtte sætte sin karriere på pause i ti måneder.
FOTO: CHRISTIAN PETERSEN/GETTY IMAGES/ RITZAU SCANPIX Brittney Griner måtte sætte sin karriere på pause i ti måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark