Ekstra Bladet

VANVIDSBIL­IST

PÅVIRKET AF LATTERGAS: 24- årig idømt fem måneders fængsel og konfiskati­on af moderens bil efter flere lovovertræ­delser

- KAMILLE JUL kiil@ eb.dk

– Jeg ved ikke, om du har forstået, at du kan slå andre mennesker og dig selv ihjel ved at køre på den måde. Det er så farligt, det, du gør. Jeg håber, du forstår det.

Sådan lød ordene fra dommeren, da dommen var afsagt over en 24- årig mand, som kun havde været indehaver af sit kørekort i et år.

Kort efter middag faldt dommen efter godt tre timers retsmøde. Og dommen lød på fem måneders fængsel og en bøde på 5500 kroner. Derudover fulgte en frakendels­e af førerrette­n i to år og konfiskati­on af den tiltaltes mors bil, som blev benyttet ved flere af lovovertræ­delserne.

Forsætlig fare

Tiltalen lød blandt andet på overtrædel­se af færdselslo­ven, herunder blandt andet ved at udsætte andre for forsætlig fare og under påvirkning af opstemmend­e eller bedøvende midler i form af lattergas at have gjort sig ude af stand til at køre på en betryggend­e måde.

En ny lov om vanvidsbil­isme trådte i kraft 31. marts 2021. Loven indeholder en række strafskærp­elser for de groveste tilfælde af vanvidsbil­isme. Det betød også, at biler, der benyttes til til vanvidskør­sel, bliver konfiskere­t af politiet. Dette gælder, uanset om man ejer, leaser, lejer eller låner bilen.

Der var ikke meget modstand at mærke fra den unge mand, som erkendte syv af forholdene i anklageskr­iftet.

Modtog dommen

Anklagemyn­digheden gik efter i alt syv måneder ubetinget fængsel, en bødestraf på 4000 kroner, konfiskeri­ng af køretøj og tre års frakendels­e af kørekortet. Den 24- åriges forsvarsad­vokat gik efter fire måneders fængsel – men modsagde sig ikke frakendels­e af kørekort eller konfiskeri­ng af personbile­n.

Den 24- årige modtog dommen og ønskede altså ikke at anke.

Du kan slå andre mennesker og dig selv ihjel ved at køre på den måde

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Det er ikke ulovligt at køre med lattergas i blodet, men hvis mængden i blodet er så stor, at man ikke kan køre på en betryggend­e måde, er det ulovligt.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Det er ikke ulovligt at køre med lattergas i blodet, men hvis mængden i blodet er så stor, at man ikke kan køre på en betryggend­e måde, er det ulovligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark