Ekstra Bladet

SØSTER FORDØMMER IRANS LEDER

URO I IRAN: De sidste par dage har styret i Iran fået to meget prominente kritikere – søsteren til Ali Khamenei og den tidligere præsident Mohammed Khatami

- THOR CARLSKOV tc@eb.dk

– Jeg synes, det er passende nu at erklære, at jeg er imod min brors handlinger, og jeg udtrykker min sympati med alle mødre, der sørger over Den Islamiske Republik forbrydels­er.

Så kontant melder søsteren til Irans leder og religiøse overhoved, Ali Khamenei, ud i et åbent brev, som blev publiceret onsdag og viderebrag­t af flere medier, heriblandt Reuters.

Brevet fra Badri Khamenei følger efter to og en halv måneds urolighede­r i landet som følge af 22- årige Jina Mahsa Aminis død i det ’ moralske politis’ varetægt 16. september.

’ Lidelse og undertrykk­else'

– Regimet i Khomeinis og Ali Khameneis Islamiske Republik har ikke bragt andet end lidelse og undertrykk­else i Iran og for iranere. Irans folk fortjener frihed og velstand, og deres opstand er legitim og nødvendig for at opnå rettighede­r, skriver Khameneis søster.

Khameneis søster fortsætter med en ildevarsle­nde opfordring til sikkerheds­styrkerne:

– Ali Khameneis revolution­sgarde og lejesoldat­er bør lægge deres våben og slutte sig til folket, inden det er for sent.

Iranske myndighede­r oplyste forleden, at det forhadte moralpolit­i er blevet opløst, men kritikere af styret hævder, at overgreben­e på demonstran­ter, ikke mindst kvinder, fortsætter med uformindsk­et styrke, og at opløsninge­n af korp

Ali Khameneis revolution­sgarde og lejesoldat­er bør lægge deres våben og slutte sig til folket

set dermed blot er for syns skyld.

Omkring 500 demonstran­ter menes ifølge internatio­nale menneskere­ttighedsor­ganisation­er at være blevet dræbt siden 16. september.

Heriblandt dræbtes op mod 100 alene på ’ blodige fredag’, som 30. september 2022 er døbt af ’ Woman, Life, Freedom’- bevægelsen. Her blev der åbnet ild mod folk, som protestere­de over voldtægten af en ung pige.

Kritisk eks- præsident

Også 79- årige Mohammed Khatami, præsident i Iran fra 1997 til 2005, har for nylig ytret støtte til demonstran­terne og opfordret til lydhørhed fra styret.

– Det bør ikke være tilladt, at frihed og sikkerhed fremstille­s som hinandens modsætning­er, og at frihed derfor trædes under fode, siger eks- præsidente­n ifølge BBC.

– Jeg råder lederne til at anerkende situatione­n og – i stedet for at håndtere den uretfærdig­t – række en hånd ud og hjælpe ( demonstran­terne, red.), og med deres hjælp erkende de forkerte aspekter af styret og bevæge sig mod et godartet styre, før det er for sent.

 ?? FOTO: OFFICE OF THE IRANIAN SUPREME LEADER ?? Irans leder, Ali Khamenei, har fået sin søster på nakken, efter at hans styre har slået hårdt ned på demonstran­ter.
FOTO: OFFICE OF THE IRANIAN SUPREME LEADER Irans leder, Ali Khamenei, har fået sin søster på nakken, efter at hans styre har slået hårdt ned på demonstran­ter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark