Ekstra Bladet

OPREJSNING TIL HAAS

Alpha Tauri skulle have været tvunget i pit i Baku. Den fejlbeslut­ning endte med at koste Kevin Magnussen og Haas tre sort- orange flag, før FIA indså, at de var gået for vidt

- JONAS HÜTTEL hut@ eb.dk

Tre gange i løbet af sæsonen fik Kevin Magnussen og Haas spoleret en god chance for point, da løbsledels­en tvang dem i pit med en let bøjet frontvinge.

Og tre gange var både danskeren og teamchef Günther Steiner oppe i det røde felt over beslutning­en. Vingen var konstruere­t, så den stadig var sikker, fastholdt de.

Det giver hverken flere point til teamet eller bonus til den danske Formel 1- kører, men det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA, har siden erkendt, at de tre sort- orange- flag til Haas var for meget af det gode.

– Vi reviderede kriteriet for sort- orange flag fra Mexico, og vi så allerede en eller to biler derefter, som ikke blev vist flaget. Vores vurdering efter nærmere analyse var, at vi havde overreager­et lidt, sagde Nikolas Tombazis, FIA’s tekniske chef, til en pressebrie­fing ifølge The Race.

Roden til problemet var Yuki Tsunodas Alpha Tauri i Aserbajdsj­an. Japaneren fik lov til at fuldføre løbet med en bagvinge, der blev holdt sammen af fire stykker tape.

– Vi havde en situation i Baku, hvor en bil ikke burde have fået lov til at køre med en skade. Det var en Alpha Tauri med en tapet bagvinge, og det var latterligt.

– Her fejlede vi tydeligvis. Og jeg tror, at det skabte en overreakti­on, hvor vi begyndte at kalde biler farlige, selv når de var på grænsen. Vi gik for langt i en retning og rettede det efter løbet i USA.

Tabte ankesagen

Det var her, at Fernando Alonso i sidste ende fik lov til at køre rundt med et dinglende sidespejl, der faldt af og var tæt på at ramme Kevin Magnussens Haas. Og flere kørere havde skader på frontvinge­rne, uden at de så flaget, som kostede danskeren resultater i Canada, Ungarn og Singapore.

Sagen endte med protest for Haas, som de vandt. Men de tabte ankesagen, fordi protesten var for sent indleveret. At de havde fået lov til at indlevere den senere, spillede ingen rolle ...

På den nye politik gav Nikolas Tombazis som eksempel, at Max Verstappen i Brasilien fik lov til at fortsætte med en ødelagt frontvinge i sprintløbe­t efter kontakt med Carlos Sainz. Vingen blev tjekket bagefter, strukturen var intakt, og der var ingen risiko for, at dele faldt af.

Samme argument forsøgte Haas sig med gentagne gange over sommeren.

Men der skulle gå nogle måneder og mere prominente navne involveret, før FIA begyndte at lytte.

– I 99 procent af tilfældene pitter holdene selv deres bil, så det fjerner behovet for, at vi griber ind, for i det store hele er holdene ret ansvarlige, siger den tekniske chef.

– Men vi vil eksempelvi­s ikke vise et sort- orange flag for en vakkelvorn endeplade på frontvinge­n.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? FIA’s nye standpunkt giver oprejsning til Kevin Magnussen og Haas – men ingen ekstra point.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN FIA’s nye standpunkt giver oprejsning til Kevin Magnussen og Haas – men ingen ekstra point.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark