Ekstra Bladet

DEN FØRSTE VINDER AF NYTÅRSTORS­KEN ER DØD

BEUNDRET OG FORAGTET: Inge Krogh besøgte massagekli­nikker og prostituer­ede i sin kamp for bedre forhold for skæve eksistense­r

-

Den tidligere politiker Inge Krogh, som i 1970’ erne blev stemt ind i Folketinge­t for Kristeligt Folkeparti og som i 1977 som den første nogensinde blev tildelt Ekstra Bladets nytårstors­k, er død. Hun blev 102 år.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Fra 1973 og 11 år frem fik Inge Krogh ry for at være en særdeles bestemt og kontrovers­iel politiker.

I sin kamp mod misbrug og for bedre forhold for de skæve eksistense­r besøgte hun Christiani­a, massagekli­nikker og de prostituer­ede på Istedgade.

Hun gik endda så vidt, at hun meldte sig ind i en pornoklub for ved selvsyn at samle skyts til sin politiske kamp mod nedværdige­lsen af kvinder hér.

Selv var Inge Krogh afholdsmen­neske og glødende abortmodst­ander, og mens nogle fandt hende stålsat og hæderlig, blev hun et hadesymbol for andre. Inge Krogh fik sin studentere­ksamen fra Sct. Knuds Gymnasium hjemme i Odense, hvorefter hun startede på medicinstu­diet.

Da hun efterfølge­nde fandt sig en fast stilling og avancerede til overlæge, var det ved Åndssvagef­orsorgen i Nyborg.

Her gjorde Inge Krogh sig første gang bemærket i sit arbejde for de svageste. For at afstigmati­sere psykisk sygdom og lette byrden af skam for forældre til ’ åndssvage’ børn, inviterede Krogh til åbent hus i forsorgen.

Abort og kz- lejre

Inge Kroghs tilgang til politik endte med at koste hende adskillige næser.

I 1977 fik hun en næse af Lægeforeni­ngens etiske råd for med billeder at sidestille abort med kz- lejrene fra Anden Verdenskri­g.

Sin anden næse fik hun, da hun på et offentligt møde i Nyborg kaldte Mogens Glistrup for ’ Danmarks største psykopat.’ Disse to udtalelser var også stærkt medvirkend­e til, at hun i slutningen af december 1977 som den første nogensinde fik Ekstra Bladets nytårstors­k. En hæder, som hun modtog med smil og rank ryg.

– De, der stemte på mig, har sandsynlig­vis ønsket, at jeg blev ked af det eller sur eller stærkt fortørnet. Jeg er ingen af delene, udtalte hun til Ekstra Bladets daværende politiske medarbejde­r, Bent Falbert.

Efter tiden i politik arbejdede Inge Krogh fortsat i flere foreninger, hvor hun blandt andet bekæmpede alkoholmis­brug.

Krogh trak sig tilbage til Horsens, da hun blev pensionere­t. Hun blev aldrig gift og har ingen børn.

De, der stemte på mig, har sandsynlig­vis ønsket, at jeg blev ked af det eller sur eller stærkt fortørnet. Jeg er ingen af delene

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Kontrovers­iel skikkelse
Inge Krogh delte med sin konsekvent­e facon i den grad vandene i sin tid som politiker. Hun blev 102 år. Her er hun fotografer­et i 2003.
FOTO: RITZAU SCANPIX Kontrovers­iel skikkelse Inge Krogh delte med sin konsekvent­e facon i den grad vandene i sin tid som politiker. Hun blev 102 år. Her er hun fotografer­et i 2003.
 ?? ?? Ekstra Bladet 31. december 1977
Ekstra Bladet 31. december 1977

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark