Ekstra Bladet

UNDERCOVER I HELLS ANGELS

ROTTE I ROCKERVEST: Anthony Tait var agent for FBI, da han infiltrere­de rockerklub­ben Hells Angels i syv år, hvor han kom helt ind i inderkreds­en og endte med at sende mange af sine rockerbrød­re i fængsel

- JEPPE GRUNNAN

Jeg vil vædde med, at jeg kan blive optaget i banden på seks måneder

Tait er en forræder, en profitmage­r, en udnytter og en løgner

Når jeg var sammen med Sonny, så var vi venner, men jeg vidste, at han var en forbryder

Rockerne kalder ham stikker og løgner, og hans handlinger er kendt i det meste af verden fra USA til Danmark.

Selvom rockerkarr­ieren ligger mange år tilbage, må Antony Tait kigge sig over skulderen den dag i dag, da der er udsat en dusør på en million amerikansk­e dollar til den, der tager hans liv.

Han var med til at sætte flere af de mest berygtede rockere i USA i fængsel, og nu lever han et liv i vidnebesky­ttelsespro­gram.

Det hele startede med et møde på et værtshus i Alaska, og otte år senere eskalerede det i 26 politirazz­iaer på den amerikansk­e vestkyst.

Væddemålet

Mødet var mellem to politibetj­ente og en ung mand, da snakken faldt på den lokale motorcykel­klub, The Brothers.

Den unge mand var Antony ’ Tony’ Tait, der selvsikker­t indgik et væddemål med betjentene.

– Jeg vil vædde med, at jeg kan blive optaget i banden på seks måneder, og vi kan afsløre dem indefra, fortæller Tait i den nye dokumentar ’ Hells Angels – Storhed og fald’, som kan ses på Discovery+.

Først var det ment som en joke, men han endte med at vinde væddemålet og blev medlem af motorcykel­klubben. Da den lokale bande efterfølge­nde blev optaget i Hells Angels, var han altså allerede inde i varmen, og derfra gik det stærkt.

– Vi gik efter folk, der solgte store mængder stoffer, sprængstof­fer og ulovlige våben såsom maskinpist­oler, fortæller Antony

Tait.

Han var involveret i adskillige hemmelige operatione­r som agent for FBI og ’ Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives’.

George Christie var en af de længst siddende rockerpræs­identer i HA, og han husker tydeligt ’ Tony’ Tait.

– Tait er en forræder, en profitmage­r, en udnytter og en løgner. Han steg hurtigt i graderne, han kom til møderne og indledte relationer med væsentlige personer, som han lavede narkoaftal­er med. Det kan man ikke tage fra ham.

En del af inderkreds­en

En del af Taits arbejde gik ud på at få rockerne til at indgå i inkriminer­ende samtaler med ham, så politiet kunne rejse sigtelser imod rockermedl­emmerne.

Derfor bar han altid mikrofon, når han færdedes i

miljøet, og i takt med at han steg i graderne, kom han helt ind i inderkreds­en af Hells Angels.

Han blev endda venner med den måske mest kendte præsident i Hells Angels historie, nemlig Ralph ’ Sonny’ Barger, der var medstifter af Hells Angels Oakland i 1957.

– Når jeg var sammen med Sonny, så var vi venner, men jeg vidste, at han var en forbryder, og jeg vidste, at det var mit job at få ham anholdt, fortæller Antony Tait.

Lange fængselsst­raffe

På det tidspunkt lå Hells Angels i krig med den rivalisere­nde klub Outlaws, så han fortalte Barger, hvordan han havde indkøbt og planlagde at placere sprængstof­fer i Outlaws klubhuse for at sprænge dem i luften.

Det syntes Barger var en god idé, og efterhånde­n fik han grønt lys til sprængning­en, men inden da blev Barger anholdt i det, politiet døbte Operation CACUS, som involvered­e 250 politibetj­ente og 38 anholdte.

Aktionen og den efterfølge­nde retssag endte med fængselsdo­mme på op mod 40 år til flere medlemmer for blandt andet narkohande­l, våbenhande­l og transport af våben over delstatsgr­ænser.

’ Hells Angels – storhed og fald’ er en dokumentar­serie i seks afsnit og bliver sendt på Kanal 5 og discovery+ fra 15. februar. Dokumentar­serien er produceret af Impact TV.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTIAN BUUS ?? Ralph ' Sonny' Barger var for mange indbegrebe­t af Hells Angels, som han var en del af indtil sin død i 2022.
FOTO: KRISTIAN BUUS Ralph ' Sonny' Barger var for mange indbegrebe­t af Hells Angels, som han var en del af indtil sin død i 2022.
 ?? ?? Antony Tait besøger gravpladse­n i Oakland, hvor flere kendte Hells Angels- medlemmer er begravet.
Antony Tait besøger gravpladse­n i Oakland, hvor flere kendte Hells Angels- medlemmer er begravet.
 ?? ?? Antony Tait var undercover agent for FBI i syv år, inden han blev afsløret i Operation CACUS.
Antony Tait var undercover agent for FBI i syv år, inden han blev afsløret i Operation CACUS.
 ?? FOTO: WARNER BROS DISCOVERY+ ?? Livsfarlig levevej
Livet som HA’er har aldrig været ufarligt. Det vidner gravpladse­n ’ Evergreen’ i Oakland, Californie­n, som er hvilested for mange afdøde HA- medlemmer, om. Blandt dem er den tidligere rockerpræs­ident Michael ’ Irish’ O’Farrell, som blev myrdet i 1989.
FOTO: WARNER BROS DISCOVERY+ Livsfarlig levevej Livet som HA’er har aldrig været ufarligt. Det vidner gravpladse­n ’ Evergreen’ i Oakland, Californie­n, som er hvilested for mange afdøde HA- medlemmer, om. Blandt dem er den tidligere rockerpræs­ident Michael ’ Irish’ O’Farrell, som blev myrdet i 1989.
 ?? FOTO: WARNER BROS DISCOVERY+ ?? George Christie var en del af HA i 40 år, hvor han i flere år var præsident for afdelingen i Ventura, Californie­n.
FOTO: WARNER BROS DISCOVERY+ George Christie var en del af HA i 40 år, hvor han i flere år var præsident for afdelingen i Ventura, Californie­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark