Ekstra Bladet

NATO VIL SENDE FLY TIL UKRAINE

IKKEKKE I I TVIVL: TVIVL: Det Det er er blot blot et spørgsmål om tid, før alliancen sender kampfly til Ukraine, lyder det fra dansk militærana­lytiker På vingerne

- MANNE SCHEEF

Alt imens der er intense kampe i især Donetsk- regionen i Ukraine, mødes Natos forsvarsmi­nistre i øjeblikket i Natos hovedsæde i Bruxelles.

Inden ministermø­det tirsdag sagde Natos generalsek­retær, Jens Stoltenber­g, at Nato skal ’ give Ukraine, hvad de skal bruge for at vinde’ samt ’ adressere Ukraines presserend­e behov.’

Spørger man militærana­lytiker ved Forsvarsak­ademiet Anders Puck Nielsen, betyder det kampfly.

– På sigt kommer det til at ske, det er jeg ikke i tvivl om. Diskussion­en vil så bare gå på hvilke fly og hvornår, siger han til Ekstra Bladet.

Anders Puck Nielsen forklarer, at Ukraine ikke kan få reservedel­e til deres fly, fordi de ville skulle købes af Rusland, og at det ukrainske flyvevåben gradvist bliver afviklet, fordi fly skydes ned.

Han mener derfor, at Nato på et tidspunkt bliver nødt til at give Ukraine de fly, som præsident Zelenskyj har råbt på længe.

– Der er ikke rigtig nogen vej udenom. Tanken om, at Ukraine ikke skal have et flyvevåben om et års tid, er ikke holdbar, siger han.

– Så grænserne for, hvad Nato kan ’ tillade sig’ at sende til Ukraine, flyttes i takt med Ukraines behov?

– Ja, det gør de.

Ammunition først

Det er en voldsom russisk offensiv, der i øjeblikket er i gang i de to annektered­e regioner Donetsk og Luhansk, hvor russerne forsøger at lave huller i Ukraines offensiv for at generobre områder, de tabte i september sidste år.

– Russerne forsøger mange steder langs frontlinje­n at presse rigtig hårdt på for at se, om de kan få et gennembrud og tvinge ukrainerne til at omdirigere styrker og lappe huller, som kan føre til et større kollaps, siger Anders Puck Nielsen.

Ukrainerne er dog lykkedes med at forsvare sig indtil videre.

– De bruger ret meget artilleri i øjeblikket. Vi har også set nogle ret vilde angreb nogle steder, hvor russerne har taget store tab. På trods af det er de meget opsatte på at komme frem, siger Anders Puck Nielsen.

Når Jens Stoltenber­g inden mødet taler om ’ presserend­e behov’, er det derfor heller ikke nødvendigv­is kampfly, der står øverst på agendaen.

– Jeg tolker det som en opfordring til ikke at bruge al tiden på at diskutere kampfly, for der er rent faktisk nogle ting, som Ukraine står og mangler lige her og nu, siger han og peger på artilleria­mmunition som et eksempel.

Kampfly kan også være vigtige, men det er en langsigtet diskussion.

– Lige nu og her handler det om, at russerne ikke må løbe ukrainerne over ende, imens vi sidder og diskuterer kampfly, siger Anders Puck Nielsen.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Der behøver ikke gå lang tid, før Nato- fly kan flyves rundt af ukrainske soldater. Her er det et dansk F-16 fly.
FOTO: KENNETH MEYER Der behøver ikke gå lang tid, før Nato- fly kan flyves rundt af ukrainske soldater. Her er det et dansk F-16 fly.
 ?? FOTO: STRINGER/ RITZAU SCANPIX ?? Kampene i Donetsk- regionen har taget drastisk til op mod krigens etårs- dag.
FOTO: STRINGER/ RITZAU SCANPIX Kampene i Donetsk- regionen har taget drastisk til op mod krigens etårs- dag.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark