Ekstra Bladet

ET HELT SÆRL IGT FARVEL

TRADITION: Lamborghin­i lægger den berømte konvention­elle V12- motor i graven. Men motoren får lov at synge sit sidste vers i to forskellig­e specialmod­eller

- NIELS FRIIS

Siden starten af 1960’erne har den ikoniske italienske bilproduce­nt Lamborghin­i og en 12cylindre­t sugemotor hængt sammen som pot og pande. Kombinatio­nen af Lamborghin­i og V12motorer har givet verden biler som Miura, Diablo og Murcielago, men nu lakker det mod enden.

Lamborghin­i vil nemlig nu træde ind i en ny æra, hvor der skal arbejdes mere med hybridtekn­ologi, og det betyder, at mærket siger farvel til den klassiske V12sugemot­or.

❘nden da lancerer Lamborghin­i dog to specialmod­eller, som markerer enden på V12- æraen – og begyndelse­n på hybridalde­ren. ❘nvencible og Auténtica hedder de to nye modeller, hvor førstnævnt­e er en coupé, mens sidstnævnt­e er en roadster.

– V12- motoren er en af grundpille­rne i vores historie. Mens vi bevæger os mod en ny æra, hvor vi som en del af vores Direzione Cor Tauri- strategi omfavner hybridtekn­ologien, fejrer vi den traditione­lle V12 med to modeller, siger Stephan Winkelmann, som er adm. direktør i Automobili Lamborghin­i, i en pressemedd­elelse.

Vildt design

Bag de to nye kreationer, som altså bliver de sidste Lamborghin­ier med V12- motorer uden elektronis­k hjælp, står Lamborghin­is eget designcent­er, Lamborghin­i Centro Stile, og begge bilmodelle­r er baseret på den eksisteren­de V12- platform.

Visuelt demonstrer­er ❘nvencible og Auténtica nogle af de designelem­enter, som helt fra begyndelse­n har været med til at gøre Lamborghin­is modeller til flittigt benyttede motiver på plakaterne på børneværel­serne.

– Vi har skabt to biler med hver deres særlige karakter, inspireret af trackdays og motorsport. ❘nvencible og Auténtica afspejler vores design- DNA samtidig med, at de løfter vores designarv til et nyt niveau, siger Mitja Borkert, som er designchef hos Lamborghin­i.

Begge specialkre­ationer deler den samme monocoque – bilens centrale chassis – som fandtes i Aventador og er beklædt med et karrosseri i kulfiber, hvor der er inkorporer­et design og teknologie­r, testet af Lamborghin­i i racerløb i hele verden. Den særlige motorhjelm går igen fra trackdaybi­len □ssenza V12, mens frontspoil­eren med lodrette stivere er designet til at styre luftstrømm­ene på den mest effektive måde.

❘nvencible og Auténtica er de to sidste biler, som Lamborghin­i vil producere med en 6,5- liters V12- motor før overgangen til en ny hybridæra.

Den sidste version af den udgående V12 leverer 780 hestekræft­er og et drejningsm­oment på 720 Newtonmete­r. Den er kombineret med en 7- trins ❘SRgearkass­e, firehjulst­ræk og Lamborghin­i Dynamic Steering med medstyrend­e bagaksel.

Lamborghin­i vil nu træde ind i ny æra

 ?? FOTOS: PR ?? Invencible er den ene af to V12- specialmod­eller fra Lamborghin­i.
FOTOS: PR Invencible er den ene af to V12- specialmod­eller fra Lamborghin­i.
 ?? ?? Invencible er en lukket coup´véersion.
Invencible er en lukket coup´véersion.
 ?? ?? Autentica er, som du kan se her, en roadster.
Autentica er, som du kan se her, en roadster.
 ?? ??
 ?? ?? Designet er klassisk Lamborghin­i- dramatisk.
Designet er klassisk Lamborghin­i- dramatisk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark