Ekstra Bladet

ELBILISTER ER BLEVET NATTERAVNE

BILLIG OPLADNING: Ejere af elbiler er blevet bedre til at lade om natten til fordel for pengepunge­n og netværket. Men potentiale­t er større endnu

- NIELS FRIIS

Kører du elbil, har du måske fundet det, som elselskabe­t Radius □lnet kalder for en ’ fidus’. Der er nmelig god fornuft i, at elbilister lader deres firehjuled­e om natten – både for deres egen økonomi og for forbruget af strøm.

□n ny analyse fra Radius □lnet viser nemlig, at mange elbilsejer­e vælger at lade om natten, hvor elnettet er mindre belastet. Det har den fordel, at priserne er betydeligt lavere i forhold til mellem kl. 17-21, hvor strømmen er allerdyres­t.

Det oplyser Radius i en pressemedd­elelse.

Radius □lnet ejer og driver elnettet i Storkøbenh­avn, Nordsjælla­nd og dele af Midtsjælla­nd, og selskabet har kigget på forbrugsmø­nstre hos 16.000 elbilsejer­e i januar 2022 og januar 2023.

– Det fremgår sort på hvidt af vores data, at mange elbilister har fanget, at elprisen er høj fra 17-21 og lav om natten, og at det derfor er smart at elbilen lader op, når vi andre sover. Men der er stadig en del, som lader bilen op i den periode, hvor myldretide­n på elnettet er størst, og hvor strømmen er dyrest, siger Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Radius □lnet, i pressemedd­elelsen.

Steget markant

De overordned­e tendenser i Radius □lnets analyse peger på især to ting. For det første er forbruget til opladning sidst på eftermidda­gen og først på aftenen faldet. For det andet er forbruget til opladning om natten til gengæld steget markant.

Konkret betyder det, at hvor forbruget mellem kl. 17-21 i 2022 lå over gennemsnit­tet, så ligger det i 2023 under gennemsnit­tet. Og hvor elbilerne i januar 2022 havde den største opladning i tidsrummet fra kl. 22.00- 01.00, så topper det nu i perioden mellem kl. 00.0004.00, hvor elprisen er lavest.

Hos Radius □lnet peger de på, at baggrunden for de ændrede forbrugsmø­nstre, er, at der inden for det seneste år, er udviklet bedre apps, som gør det lettere at indstille, hvornår bilen skal lades op. Dermed behøver man ikke at gøre noget aktivt.

– Det er blevet markant lettere at bruge strømmen med fornuft, fordi det nu er muligt for størstedel­en af elbilsejer­ne på forhånd at indstille opladninge­n til tidspunkte­r på døgnet, hvor de selv ligger og sover. Og man kan sagtens sætte laderen i elbilen, når man kommer hjem fra arbejde, uden at den med det samme begynder at bruge strøm, siger Jens Fossar Madsen.

Så meget sparer man

Foruden at opladning af elbilen om natten er med til at reducere belastning­en af elnettet i timerne med spidsbelas­tning, kan den enkelte elbilejer også spare penge på natte- ladningen.

Radius □lnet har regnet på, hvad forbrugsmø­nstret betyder rent økonomisk ud fra en stikprøve blandt 100 elbilsejer­e, der i snit har brugt knap 1000 kilowatt- timer i januar i år.

Den gennemsnit­lige tarif, som er betalingen til elnetselsk­abet for transport af strøm, var 66 øre per kilowatt- time. Det svarer til 653 kroner for knap 1000 kilowatt- timer. Men prisen varierer markant. Hos den af de undersøgte kunder, der indrettede sig mest efter de varierende priser med høj opladning om natten, var den faktuelle tarif 38 øre per kilowatt- time. For januar bliver det samlet 379 kroner.

De elbilsejer­e i undersøgel­sen, der har mindst prisfokus og lader uden skelen til tidspunkt og priser, betaler en gennemsnit­starif på 112 øre per kilowatt- time. Så lyder januarregn­ingen på 1100 kroner. Det vil sige en forskel på mere end 700 kroner. Oveni skal lægges, at markedspri­sen også typisk er lavere om natten, med mindre man har en fastprisaf­tale.

– Heldigvis vil danskerne generelt gerne spare på energien og optimere deres forbrug. Det er godt for den enkeltes økonomi, for samfundet og for elnettet, der bliver mindre belastet i perioder, hvor forbruget traditione­lt er størst, siger Jens Fossar Madsen.

 ?? ARKIVFOTO: NIELS FRIIS ?? Opladning af elbilen om natten er godt for elnettet og ejerens økonomi.
ARKIVFOTO: NIELS FRIIS Opladning af elbilen om natten er godt for elnettet og ejerens økonomi.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark