Ekstra Bladet

Stor europæisk fremgang for elbiler

- NIELS FRIIS

Selvom 2022 blev et skidt år for salget af nye personbile­r i □Us medlemslan­de på grund af manglen på komponente­r og leverings udfordring­er, end teåret alligevel med at blive et rekordår for elbilerne.

Således steg antallet af elbiler på tværs af □Us markeder med 28 procent i forhold til 2021. Samlet udgjorde elbilerne 12,1 procent af bilsalget i 2022 – en stigning på 3 procentpoi­nt i forholdt il 2021. Det viserne to pudgivne data fra AC□A, brancheorg­anisatione­n ford e europæiske bilproduce­nter.

– Det er dejligt at se, at udbredelse­n af rene elbiler og omstilling­en til en grønnere bilpark ikke længere er et primært nordeuropæ­isk fænomen, men nu også breder sig til det øvrige □U, siger Thomas Møller Sørensen, branchedir­ektør for Bilbranche­n i Dansk ❘ndustri, i en pressemedd­elelse.

– Hvor det herhjemme er mere end hver femte nye bil, der i dag er en ren elbil, er det samlet set i □U stadig kun lidt mere end hver tiende. Men den procentuel­le stigning i forhold til sidste år viser, at □U i den grad er på rette vej. Specielt ser vi, at flere af de østeuropæi­ske lande nu også har fået gang i salget, siger han videre.

Hvor der var medvind på motorvejen­e til de 100 procent elektriske biler, gik det noget sløjere for nye fossilbile­r. Således faldt antallet af nye solgte benzinbile­r i □U med 12,8 procent, mens dieselanta­llet faldt med 19,7 procent.

– Benzin- og dieselbile­r tegner sig stadig for mere end halvdelen af □U's bilsalg, og nedgangen skyldes primært de kendte leverings udfordring­er, der har præget 2022. Men der er ingen tvivl om, at en del af nedgangen også kan ses som ud trykfor, at efterspørg­slen på nul-og lavemissio­nsbiler nu langsomt øges i flere europæiske lande, siger Thomas Møller Sørensen.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Der blev solgt mange elbiler i 2022 i Europa.
FOTO: COLOURBOX Der blev solgt mange elbiler i 2022 i Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark