Ekstra Bladet

KONSPIRATI­ONS-TOSSERIER

SYGE BORGERLIGE: Den nye næstforman­d i Nye Borgerlige, Henriette Ergemann, gemmer på en nær fortid med en række kontrovers­ielle kommentare­r. Partiets formand freder hende

- Mads Kastrup

Ved et kommende valg ved alle anti-vax’ere, hvor de skal gå hen. Hvorfor øgenavnet ’Syge Borgerlige’ i stigende grad ligner en selvopfyld­ende profeti

DET synes officielt. Nye Borgerlige er partiet, hvor konspirati­onstosser går hen, hvis de pludselig tænker, at politisk indflydels­e måske alligevel kan noget.

SOMEkstra Bladet beretter, har partiets nye næstforman­d, Henriette Ergemann, under pandemien gjort sig som hardcore anti- vax’er. Og det med udsagn, hun og den nye formand, Lars Boje Mathiesen, nu desperat forsøger at udlægge som mindre heldige formulerin­ger. Eksempelvi­s: ’ Sindssyge kælling. Hun skal i fængsel for mord på uskyldige børn.’

Vi taler her om en dom fra Henriette Ergemann på sociale medier over tidligere minister Karen Hækkerup. Fordi Hækkerup i 2020 som generalsek­retær for Unicef indkøbte udstyr til at vaccinere børn mod covid- 19.

ELLER VI kan nævne: ’ Jeg håber, din datter får saltvand, som du gjorde, men mon ikke? Lige så rablende vanvittig du er, så vil du vel ikke at skade dit eget barn?’ Skrevet til daværende sundhedsmi­nister Magnus Heunicke på et opslag, hvor han erklærer sig på vej for at blive vaccineret. Hvilket i Henriette Ergemanns konspirati­on udlægges som, at alle politikere og deres nærmeste ikke modtager vaccinatio­nen, men blot saltvand for at narre resten af den danske befolkning til at blive vaccineret og dermed manipulere­t med.

Og hvad siger Nye Borgerlige­s formand så til, at hans næstforman­d beskylder en tidligere minister for at myrde børn?

’ DET ER IKKE en retorik, jeg ville have brugt,’ svarer Lars Boje og gør opmærksom på, at Ergemann ikke var næstforman­d, da hun rasede på de sociale medier som en politisk tourettes- patient. Svaret er interessan­t. Ikke mindst fordi formand Mathiesen åbenbart ikke finder anledning til straks at tage afstand fra eller undskylde den uhyrlige påstand, men derimod retorikken. Kan vi dermed gå ud fra, at Nye borgerlige­s næstforman­d er enig i, at Karen Hækkerup er en ’sindssyg kælling’ og skal ’ i fængsel for mord på uskyldige børn’? Han ser det bare helst formuleret på en anden måde?

MÅSKE skal man blot se det som en praktisk foranstalt­ning. Ved et kommende valg ved alle anti- vax’ere, hvor de skal gå hen. Hvorfor øgenavnet ’ Syge Borgerlige’ i stigende grad ligner en selvopfyld­ende profeti. Her kan danskere, der ikke kan modstå trangen til at løbe rundt på de sociale medier og råbe ’ jorden går under!’ eller ’det brænder!’, samles og koordinere deres samfundsin­dsats.

LARS BOJE Mathiesen kan jo dertil bede om en håndsopræk­ning på et kommende landsmøde. Hvor mange partimedle­mmer er enige med ham i, at regeringsl­edere, forretning­smænd og ngo’ere, der hvert år mødes i Schweiz i World Economic Forum, er en ’verdensoms­pændende skyggerege­ring’?

Internette­t glemmer aldrig.

Det må Nye Borgerlige­s nyvalgte næstforman­d sande, efter at det har vist sig, at hun under coronapand­emien har skrevet en lang række kontrovers­ielle kommentare­r på Facebook.

Og flere af hendes hårdeste kommentare­r har været personligt rettet mod fremtræden­de personer, kan Ekstra Bladet nu fortælle.

Henriette Ergemann har blandt andet anklaget den tidligere generalsek­retrær for Unicef og tidligere S- minister Karen Hækkerup for ’ mord på uskyldige børn.’

’ Sindssyge kælling. Hun skal i fængsel for mord på uskyldige børn,’ skrev Henriette Ergemann efterfulgt af en vred emoji.

Kommentare­n faldt som svar til en video fra efteråret 2020, som på ny var blevet delt i den offentlige Facebook- gruppe ’ Kend din grundlov’ i maj 2021.

I videoen udtalte Karen Hækkerup, at Unicef var begyndt at oplagre sprøjter, fordi alle børn skulle vaccineres mod covid- 19, når der en dag kom en vaccine mod virussen.

Sprøjter med saltvand

Kort tid efter – i juli 2021 – skrev Ergemann en kommentar til den daværende sundhedsmi­nisters, Magnus Heunickes, eget opslag på Facebook, hvori ministeren forklarede, at han var på vej til ’vaccinelan­d’ for at få sit andet vaccinesti­k, mens hans datter skulle have sit første.

Ergemann skrev, at hun ikke tror på, at politikern­e får den rigtige vaccine. Hun skrev, at hun tror, at de får en sprøjte med saltvand i stedet, for på den måde at snyde befolkning­en til at tage vaccinen, som hun tror er skadelig.

’ Vaccinelan­d? Hvor er det? Kunne du og alle de andre rablende uansvarlig­e forældre så ikke flytte til det land og lade os andre få vores liv tilbage? Jeg håber, din datter får saltvand, som du gjorde, men mon ikke? Lige så rablende vanvittig du er, så vil du vel ikke at skade dit eget barn?’, skrev Henriette Engemann og fortsatte:

’ Hvor meget bliver du betalt for at pushe de skadelige vacciner i børn, der ikke bliver syge eller dør af corona? Jeg glæder mig til retsopgøre­t,’ skrev Henriette Ergemann.

Pøblen får ikke saltvand. Det er forbeholdt politikers­kuespiller­ne

I en opfølgende kommentar uddybede hun, at hun mente, at politikere ikke fik den rigtige vaccine, men derimod saltvand.

’ Pøblen får ikke saltvand. Det er forbeholdt politiker- skuespille­rne, der har behov for at promovere, at de har taget sprøjten,’ skrev Henriette Ergemann efterfulgt af en emoji, der kaster op.

Gang i slettelakk­en

I sidste uge kunne avisen B. T. fortælle, at Henriette Ergemann blev presset af Nye Borgerlige til at slette en lang række kontrovers­ielle opslag på sociale medier, og at partiet i første omgang ikke ville godkende hendes ansøgning som folketings­kandidat på grund af hendes holdninger.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Henriette Ergemann, men hun er ikke vendt tilbage.

Ekstra Bladet har også henvendt sig til Karen Hækkerup og Magnus Heunickes nuværende ministeriu­m, Miljøminis­teriet, men ingen af dem er vendt tilbage med en kommentar.

 ?? FOTO: BO AMSTRUP ?? Nye Borgerlige forsøger at forklare sin nye næstforman­d, Henriette Ergemanns, grove anti-vax-udtalelser.
FOTO: BO AMSTRUP Nye Borgerlige forsøger at forklare sin nye næstforman­d, Henriette Ergemanns, grove anti-vax-udtalelser.
 ?? ??
 ?? FOTO: BO AMSTRUP/ RITZAU SCANPIX ?? Kontrovers­ielle kommentare­r
Henriette Ergemann har ikke selv forsvaret sine kommentare­r offentligt. Fra Nye Borgerlige­s formand, Lars Boje Mathiesen, lyder det, at han ikke vil ’ kaste hende for løverne’.
FOTO: BO AMSTRUP/ RITZAU SCANPIX Kontrovers­ielle kommentare­r Henriette Ergemann har ikke selv forsvaret sine kommentare­r offentligt. Fra Nye Borgerlige­s formand, Lars Boje Mathiesen, lyder det, at han ikke vil ’ kaste hende for løverne’.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Denne kommentar skrev Henriette Ergemann 19. juli 2021 som svar på et opslag fra daværende sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.
SE OGSÅ LEDEREN PÅ BAGSIDEN
FOTO: EKSTRA BLADET Denne kommentar skrev Henriette Ergemann 19. juli 2021 som svar på et opslag fra daværende sundhedsmi­nister Magnus Heunicke. SE OGSÅ LEDEREN PÅ BAGSIDEN
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Denne kommentar skrev Henriette Ergemann 4. maj 2021 som svar til en video med Karen Hækkerup i en offentlig Facebook-gruppe.
FOTO: EKSTRA BLADET Denne kommentar skrev Henriette Ergemann 4. maj 2021 som svar til en video med Karen Hækkerup i en offentlig Facebook-gruppe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark