Ekstra Bladet

RUSSERE MÅ KOMME PÅ EN BETINGELSE

OL- DELTAGELSE: Den tidligere verdensmes­ter og nuværende borgmester i Kiev, Volodymyr Klytjko, åbner for, at russere kan deltage ved OL – men de skal tage afstand fra krigen først

- STEFAN CHRISTENSE­N

Der er gået storpoliti­k i næste års OL, hvor de involvered­e parter for tiden har alvorligt svært ved at blive enige om, hvordan man skal håndtere russiske og belarusisk­e atleter.

Russerne vil selvsagt have lov at være med, ukrainerne og en lang række allierede lande vil ikke lade dem, og så er der Den Internatio­nale Olympiske Komité (IOC), som forsøger at gyde olie på vandene og finde en løsning, som kan gøre alle glade.

Nu kommer den tidligere verdensmes­ter i boksning og nuværende borgmester i Kiev, Volodymyr Klytjko, med et hidtil uset forslag. Overrasken­de nok mener han, at russere og belarusere godt må være med.

Der er bare én betingelse. – Russiske og belarusisk­e idrætsudøv­ere kan ikke deltage i De Olympiske Lege i Paris, hvis de ikke siger nei til krigen, siger Klytjko , som har været borgmester i den ukrainske hovedstad siden 2014, i et interview med nyhedsbure­auet AFP.

– Hvis de offentligt tager afstand fra denne krig, kan de deltage. Men de er bange, siger han.

Neutralt flag

I weekenden fortalte IOC’s præsident, Thomas Bach, at det ikke er op til de enkelte landes regeringer at beslutte, om der skal russere og belarusere med til

OL. Det skete efter massivt pres fra 35 lande.

Volodymyr Klytjko synes dog, at præsidente­n skal kigge forbi Ukraine, inden han og IOC træffer en endelig beslutning.

– Jeg inviterer gerne Thomas Bach til Kiev, til Ukraine, så han selv kan se de ødelagte landsbyer og byerne – og se, hvor mange mennesker der er dræbt, siger Klytjko.

Lige nu virker det mest sandsynlig­t, at IOC vil tillade deltagelse af russere og belarusere , men at de skal stille op under neutralt flag.

Hvis de offentligt tager afstand fra denne krig, kan de deltage

 ?? FOTO: SERGEI SUPINSKY/ RITZAU SCANPIX ?? Volodymyr Klytjko åbner døren på klem for russerne. Udstrakt hånd
FOTO: SERGEI SUPINSKY/ RITZAU SCANPIX Volodymyr Klytjko åbner døren på klem for russerne. Udstrakt hånd
 ?? SZMIGIEL/ RITZAU SCANPIX FOTO: ALEKSANDRA ?? IOC- præsident Thomas Bach mener ikke, at farven på passet skal afgøre, om man skal til OL.
SZMIGIEL/ RITZAU SCANPIX FOTO: ALEKSANDRA IOC- præsident Thomas Bach mener ikke, at farven på passet skal afgøre, om man skal til OL.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark