Ekstra Bladet

’ Det er et fantastisk job’

-

Mens Mette Frederikse­n taler i tåger om topposten i Nato, er der liv i snakketøje­t hos Ben Wallace.

Navnet siger nok de færreste danskere det store, men der er tale om den britiske forsvarsmi­nister, som hjertens gerne vil stå i spidsen for Nato.

– Det er et fantastisk job. – Det er et job, jeg gerne vil have, men jeg elsker også mit nuværende job.

Sådan sagde Ben Wallace forleden og spillede sig selv aktivt på banen som kandidat.

Slutspille­t om topposten frem mod Nato- topmødet i juli er med andre ord åbnet.

I teorien kan alliancen vælge at forlænge Jens Stoltenber­gs periode med endnu et år. Men så sent som i sidste uge afviste nordmanden vel nærmest den mulighed, da han besøgte Anders Fogh Rasmussen til demokratis­how i København.

– Jeg har gjort det klart, at jeg ikke har nogen andre planer end at forlade posten til efteråret. Jeg har allerede siddet på posten næsten dobbelt så lang tid som oprindelig­t planlagt. Og så har jeg ikke mere at sige om den sag, lød det fra scenen i Skuespilhu­set.

Ben Wallace og for den sags skyld hollandske Mark Rutte, der officielt har afvist at være interesser­et, har bare ét problem.

De er mænd.

Igen og igen bliver det fremhævet, at Nato gerne ser en kvindelig frontfigur denne gang. Det er nemlig aldrig sket tidligere.

Den nok varmeste kvindelige kandidat er EU’s tyske kommission­sformand, Ursula von der Leyen. Men hun er først færdig på sin post om et år, og så er der blandede holdninger til, hvorvidt hun overhovede­t har lyst. Fortiden som forsvarsmi­nister lyder umiddelbar­t som en fordel, men Tyskland har i mange år sjoflet Natos krav om to procent til krudt og kugler. Desuden er tysk forsvar i en elendig forfatning. Så måske von der Leyen passer bedre til bureaukrat­iet i Bruxelles.

Et andet kvindeligt bud er Estlands premiermin­ister Kaja Kallas, der har talt varmt for Mette Fredeiksen. Esteren har bare kun siddet på posten som statsleder i to år. Og flere lande vil nok have det svært med en yderst Rusland- kritisk type som hende.

Med andre ord lægger mange andre end Mette Frederikse­n billet ind på den fornemme post. Men de har alle oplagte svagheder. Ligesom Mette Frederikse­n jo som dansker og skandinav kan blive svær at sluge, hvis eksempelvi­s de østeuropæi­ske lande går sammen om at kræve en kandidat fra deres del af alliancen.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Kaja Kallas på besøg hos Mette F. for et par uger siden.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Kaja Kallas på besøg hos Mette F. for et par uger siden.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Løkke kom noget hurtigere til Washington end Mette Frederikse­n.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Løkke kom noget hurtigere til Washington end Mette Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark