Ekstra Bladet

BEDEDAGS-FORKLARING SEJLER

Store bededag skal væk, fordi Danmark mangler hænder. Men problemet er pludselig blevet noget mindre, fordi Finansmini­steriets regnemaski­ne har fejlet

- JONAS SAHL BRIAN WEICHARDT CHARLOTTE BECH MATHIESEN

Først skulle store bededag afskaffes, fordi Danmark får højere udgifter til krudt og kugler. Så skulle afskaffels­en også gå til bedre velfærd, psykiatri og ældrepleje. Da de to argumenter smuldrede, var det til sidst også behovet for øget arbejdskra­ft, som regeringen hev ned af hylden, da befolkning­en skulle overbevise­s om visdommen i at snuppe en helligdag. ’ Store bededag er regeringen­s bud på en finansieri­ng, der både sikrer penge til forsvarslø­ftet og det arbejdsudb­ud, som er nødvendigt for danske virksomhed­er,’ lød det fra finansmini­steren på Twitter.

Mette Frederikse­n gentog sågar pointen om bededagens sammenhæng med manglen på arbejdskra­ft i går eftermidda­g, selvom økonomer på stribe lige siden nedlæggels­en af bededagen har sat alvorlige spørgsmåls­tegn ved regeringen­s argumentat­ion og beregninge­r af gevinsten.

Nu får kritikerne mere skyts. Arbejdssty­rken er nemlig slet ikke så hårdt ramt i fremtiden. Den såkaldte strukturel­le beskæftige­lse i 2030 er nemlig 30.000 personer højere, end Finansmini­steriets hidtidige forventnin­ger.

Flere penge i kassen

Den bydende nødvendigh­ed af nedlæggels­en af store bededag bliver dermed kun sværere at forstå, påpeger flere økonomer.

Tallet for den forventede beskæftige­lse om syv år er et enormt centralt tal, fordi det siger meget om, hvordan dansk økonomi ser ud. Jo flere der arbejder, jo mere blive der betalt i skat. Og jo flere der arbejder, jo færre penge skal staten bruge på understøtt­else til arbejdsløs­e.

Opjusterin­gen af beskæftige­lsen findes i en gennemgang af konvergens-programmet – en teknisk betegnelse for Finansmini­steriets forventnin­ger til fremtidens økonomi i Danmark. Samme tekniske øvelse har gjort, at vores fælleskass­e er blevet hele 16 mia. kr. rigere.

Nødvendigt

– Det har aldrig været økonomisk nødvendigt at nedlægge store bededag. Det sagde vi allerede inden den her opjusterin­g, påpeger Niels Storm Knigge, ledende økonom i tænketanke­n Kraka.

– Men kan endda sige, at det finanspoli­tiske spillerum, som regeringen ønskede sig med nedlæggels­en, har man nu fået foræret af en regnemaski­ne.

– Det er jo syret. Fortæller du mig, at man ved at koncentrer­e sig lidt mere foran computeren, så har man fået mindst dobbelt så meget arbejdskra­ft som ved at tage en af danskernes fridage?

Det har aldrig været økonomisk nødvendigt at nedlægge store bededag

–Ja. Den her tekniske opjusterin­g af konvergens-programmet svarer finanspoli­tiskt il cirka trestore bededage.

– Det er en hel vild opjusterin­g, påpeger analytiker i Arbejd s bevægelsen­s Erhvervsrå­d Gustav Elias Dahl.

Den er i stykker

– Finansmini­steriet har skudt gevaldigt ved siden af. De regnede med, at opsvinget i beskæftige­lsen ville gå i sig selv igen, men det er bare fortsat. På den her måde har opjusterin­gen løst en stor del af regeringen­s målsætning om at øge den strukturel­le beskæftige­lse med 45.000 i 2030.

Mona Striib er formand i FOA. Fagforenin­gen organisere­r tusindvis af offentligt ansatte, som der i fremtiden bliver mangel på.

– Regnemaski­nen er i stykker.

– Og den skal justeres en hel del, før vi kan have tillid til, hvad den vurderer, siger hun.

FOA- formanden påpeger, at Finansmini­steriets løsninger generelt er virkelighe­dsfjerne.

På deltid

Udfordring­en med mangel på nye kolleger skal løses helt anderledes.

Eksempelvi­s ved, at flere kolleger på deltid får mulighed for at arbejde mere.

– De forslag, regnemaski­nen kommer med, giver slet ikke flere personer ude på arbejdspla­dserne, siger Mona Striib.

 ?? ??
 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Opråb
Ekstra Bladet forsøgte forgæves at råbe Nicolai Wammen op foran Finansmini­steriet.
FOTO: EMIL AGERSKOV Opråb Ekstra Bladet forsøgte forgæves at råbe Nicolai Wammen op foran Finansmini­steriet.
 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Wammen vil stadig ikke forklare sig.
FOTO: EMIL AGERSKOV Wammen vil stadig ikke forklare sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark