Ekstra Bladet

Mette F. holder fast

- på tide at give danskerne den fridag tilbage, og så efterfølge­nde rette alt det i regeringsg­rundlaget, som også stod forkert?

Mens Ekstra Bladet forgæves forsøgte at få en kommentar fra Nicolai Wammen til de mærkværdig­e tal, som strømmer ud af hans ministeriu­m, så dukkede hans chef, Mette Frederikse­n, pludselig op i Biblioteks­haven et stenkast fra Finansmini­steriets indgang.

Her skulle hun tale om valgforbun­d ved EP- valget. Ekstra Bladet benyttede dog lejlighede­n til at spørge hende, hvad filan det er, hendes regering har gang i.

– Mette Frederikse­n, er det ikke snart på tide, at du skriver regeringsg­rundlaget om, fordi det er så fuldt af pladder. Der står, at råderummet er begrænset, og derfor skulle man afskaffe en bededag. Er det ikke på tide bare at skrive det om, fordi det, der står, er forkert?

– Jeg mener ikke, at det, der står i regeringsg­rundlaget, er forkert.

– Men er råderummet begrænset, som der står i regeringsg­rundlaget, eller er det ikke?

– Hvad angår store bededag, som er det, du spørger til, så er det vigtigt for mig at sige, at noget handler om finansieri­ng, som derfor er ophængt i råderummet. Noget andet handler om, om vi har den arbejdskra­ft, vi har brug for, for at udvikle os som samfund.

– Og jeg må bare sige, at uagtet de diskussion­er, der er om store bededag, så er jeg jo bekymret for en situation, hvor vi f. eks. kommer til at mangle social- og sundhedsas­sistenter. Eller hvor vi kommer til at mangle sundhedspe­rsonale, hvilket vi allerede gør i dag.

– Og i øvrigt kommer vi til at mangle faglært arbejdskra­ft til at kunne sikre den grønne omstilling. Så behovet for at sikre, at endnu flere er i arbejde, er altså ikke forsvundet af, at råderummet er blevet større.

Store udfordring­er – Vil du ikke erkende, at da I skrev regeringsg­rundlaget, der troede I, at I havde færre penge, end I i virkelighe­den har, og derfor afskaffede I store bededag. Er det så ikke

– Nej. Og selvom råderummet nu er større, end vi regnede med og turde håbe på, så ændrer det jo ikke på, at vi står over for så kolossalt store finansieri­ngsudfordr­inger i vores samfund. Hvad angår vores velfærdssa­mfund, hvad angår Forsvarets sikkerhed, og hvad angår den grønne omstilling.

– Så selvom milliardbe­løbet lige nu kan se stort ud, så vil jeg næsten love dig, at når vi først går i gang med at skulle løse en række forskellig­e opgaver, så vil vi opleve igen, at pengene ikke rækker til de ambitioner, vi har som land, siger Mette Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark