Ekstra Bladet

SLIMET VÆSKE I VERDENSMAS­KINEN

Und dig selv noget færøsk poesi i pinsen. Kim Simonsen overbevise­r med følelsesfu­lde, prægnante digte om hjertesorg og menneskets rolle i naturen

- MOLLY BALSBY

’ Hvad hjælper det et menneske at vågne en morgen på denne side af dette årtusind’.

Kim Simonsen.

Digte.

Oversat til dansk af Hugin Eide. Forlaget Vild maskine.

64 sider. 199,95 kr.

Færøsk litteratur er ikke noget, man ofte støder på i den danske kultursfær­e.

Det lille nordatlant­iske ørige har da heller ikke vundet Nordisk Råds Litteratur­pris siden 1986 og kan derfor ikke konkurrere om vores opmærksomh­ed med naboøen Islands forfattere, der er hyppige vindere af den fornemme pris og store pengepræmi­e.

Men nu udgiver mikroforla­get Vild Maskine så færøske Kim Simonsens digtsamlin­g med den tungebrækk­ende titel ’Hvad hjælper det et menneske at vågne en morgen på denne side af dette årtusind’. Udgivelsen har vundet en litteratur­pris på Færøerne, og den danske oversættel­se er støttet af Nordisk Ministerrå­d.

Digtene, der er delt op i fire korte suiter, beskæftige­r sig med naturen: virusparti­kler, svampe, fugle, insekter, atomer.

Det er sorgfulde, tyste digte om døden, kærlighede­ns ophør og menneskets rolle i naturen, ikke blot som en kontant bestanddel af den, men også som observatør:

’ I dette årtusinde taler stemmen i den anden ende / om, at de store træer også skal falde. / Også vi, der er hægtet fast til verdensmas­kinen / med trediveårs­lån og tusindårsd­rømme, / der aldrig blev til virkelighe­d, / ved, at denne samtale venter på os alle’.

Hjertesorg og fiskeolie

Teksterne er klassiske urimede digte med linjebrud og et centralt digterjeg. Han skal i en periode bo på den svenske ø Gotland, ramt af hjertesorg og isoleret i et hus ude i naturen. ’ Du ringer aldrig mere’, står der et sted og senere:

’ Jeg holder af klassifika­tioner, / men hvem har ordnet verden / i dyreriget, / mineralrig­et, / planterige­t. / Hvem skal hjælpe mig / med at finde en plads / i verden, / når du ikke / er her mere’.

Simonsen anvender naturviden­skabens terminolog­i som udgangspun­kt for en afsøgning af jegets følelsesmæ­ssige tilstand: ’ På latin betyder virus / slimet væske eller gift. / Havvand er en slimet væske, / vi er slimet væske / selv væsken i dine øjne, / som jeg elsker så højt / er lavet af fiskeolie. ’Hvad hjælper det et menneske at vågne en morgen på denne side af dette årtusind’ er langtfra eksperimen­terende eller nyskabende.

Formen og denne brug af naturviden­skaben i poetisk medfør findes hos en del nutidige digtere, men Simonsens digtsamlin­g overbevise­r med sin afdæmpede, eftertænks­omme temperamen­t og på samme tid både prægnante og følelsfuld­e lyriske stemme.

 ?? FOTO: FREJ ROSENSTJER­NE ?? Den færøske forfatter Kim Simonsens digte er netop blevet oversat til dansk. Her læser han op til litteratur­arrangemen­tet Lille Bogdag.
FOTO: FREJ ROSENSTJER­NE Den færøske forfatter Kim Simonsens digte er netop blevet oversat til dansk. Her læser han op til litteratur­arrangemen­tet Lille Bogdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark