Ekstra Bladet

KLOKKEKLAR VILDLEDNIN­G

Konservati­ve, Danmarksde­mokraterne og SF er ikke i tvivl: Jakob Ellemann vildledte dem i forbindels­e med købet af kanoner fra den israelske våbenprodu­cent Elbit

- CHARLOTTE BECH MATHIESEN BERTIL B. FRUELUND

En voldsom kritik regner ned over den sygemeldte Venstre- høvding og forsvarsmi­nister, Jakob Ellemann- Jensen ( V).

Således revser finansordf­ørerne Rasmus Jarlov ( K), Lisbeth Bech- Nielsen ( SF), og Dennis Flydtkjær ( DD) alle Jakob Ellemann, fordi de mener, at han har vildledt dem tilbage i januar i forbindels­e med Finansudva­lgets hastegodke­ndelse af købet af de omstridte israelske kanoner fra våbenprodu­centen Elbit.

26. januar lød forklaring­en i et officielt aktstykke sendt til udvalget nemlig, at det hastede med indkøbet ’ inden udgangen af januar’, blandt andet ’ af hensyn til tilbuddets gyldighed’, og derfor fik udvalget blot få timer til at tage stilling til købet.

Men i virkelighe­den udløber tilbuddet først 30. juni 2023. Det viser Altingets aktindsigt i det tilbud, som Elbit gav Forsvarsmi­nisteriet.

– Vi blev vildledt af Jakob Ellemann, det er klokkeklar­t, udtaler Dennis Flydtkjær til Ekstra Bladet og fortsætter:

– Der var en klar besked om, at det her skulle gå

å stærkt. Vi fik jo ganske få timer til at sige god for et indkøb på 1,7 milliarder kroner. Og det var ligesom forståelse­n, at det var, fordi man ikke kunne vente, for

- di tilbuddet på artillerie­t

t ellers ville løbe ud.

Ikke en fejl

Lisbeth Bech- Nielsen bak- ker Flydtkjærs udtalelse op og bedyrer samtidig, at hun mener, at der ikke er ’ tale om en fejl’, som fungerende forsvarsmi­nister Troels

s Lund Poulsen ( V) ellers har

r forsøgt at forklare sig med i

i et brev til Finansudva­lget. – Så jeg synes faktisk, at

t dette her er virkelig alvor

rligt, udtaler Lisbeth Bech

- Poulsen til Ekstra Bladet.

Rasmus Jarlov udtaler derudover til Altinget, at regeringen har ’ misinforme­ret Folketinge­t’ og

’ brugt falske argumenter’ i ’ brugt falske argumenter’ i sagen. sagen.

Misbrugt Misbrugt tillid tillid

Lisbeth Lisbeth Bech- Bech- Nielsen Nielsen forfortæll­er tæller desuden, desuden, at at man, man, da da krigen krigen i i Ukraine Ukraine brød brød ud, ud, lavede lavede en en aftale aftale om, om, at at FiFinansud­valget kunne reagenansu­dvalget kunne reagere hurtigt, hvis det hastede re hurtigt, hvis det hastede med at godkende udgifter. med at godkende udgifter. Netop fordi der er tale om Netop fordi der er tale om liv eller død. liv eller død.

– Det er en ordning, der – Det er en ordning, der er blevet misbrugt her. er blevet misbrugt her. Den aftale var tænkt til Den aftale var tænkt til ting, der haster. Våben, ting, der haster. Våben, der skal af sted med det der skal af sted med det samme. Folk, der skal samme. Folk, der skal transporte­res hjem transporte­res hjem fra Ukraine nu. Ikke fra Ukraine nu. Ikke aftaler, der har en aftaler, der har en løbetid på et halvt løbetid på et halvt år. år.

– Man har mis

– Man har misbrugt den tillid, brugt den tillid, udtaler Lisbeth udtaler Lisbeth Bech- Nielsen.

Bech- Nielsen.

Vi blev vildledt af Jakob Ellemann, det er klokkeklar­t

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ POLFOTO ?? Revset
Jakob Ellemann nåede kun at være forsvarsmi­nister i lidt over en måned. Alligevel gik ikke alt som smurt.
FOTO: JENS DRESLING/ POLFOTO Revset Jakob Ellemann nåede kun at være forsvarsmi­nister i lidt over en måned. Alligevel gik ikke alt som smurt.
 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Dennis Flydtkjær ( DD) har indkaldt forsvarsmi­nisteren til samråd i Finansudva­lget.
FOTO: EMIL AGERSKOV Dennis Flydtkjær ( DD) har indkaldt forsvarsmi­nisteren til samråd i Finansudva­lget.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark